Sjukhuset stoppar vaccineringar – osäkerhet kring transporterna

Vårdpersonal på sjukhusen i Halland fick i kväll besked om att vaccineringarna med det nya vaccinet från Moderna stoppas. Bakgrunden är osäkerhet kring hur vaccinet transporterats.

ANNONS
|

Enligt uppgifter från flera oberoende källor till HN i kväll har sjukhuset stoppat vaccineringarna av sin personal med det nya vaccinet från företaget Moderna. Anledningen är osäkerhet kring hur vaccinet förvarats under transporten till Region Halland. Informationen har kommunicerats till personalen via ett sms. HN har tagit del av innehållet i sms:et.

Regionen befarar att vaccinet kan ha förvarats för kallt under transporten till Region Halland. Detta kan ha påverkat vaccinets skyddseffekt negativt. Men det ska inte finnas någon anledning till oro för den personal som redan fått vaccinet utan frågetecknen gäller om doserna har avsedd verkan.

– Det finns inga skäl till oro. Det handlar om att skyddseffekten ska utredas och det måste vi göra innan vi kan fortsätta använda vaccinet, kommenterar regionens kommunikationsdirektör Johanna Wiechel-Steier.

ANNONS

Region Halland har hittills tagit emot 400 doser av den nya vaccintypen från företaget Moderna och avsikten var att det skulle användas för att vaccinera vårdpersonal av särskilt kritisk betydelse. Men dessa vaccineringar stoppas nu alltså helt.

– Vi har väldigt lite information än så länge. Vi fick beskedet sent i dag om att rekommendationerna för transporten av vaccinet inte har följts och då måste vi pausa vaccineringarna, säger Wiechel-Steier.

– Det kommer att hållas ett möte om den uppkomna situationen imorgon bitti, säger Wiechel-Steier.

Knappt 200 doser av vaccinet har givits på sjukhusen i Halmstad och Varberg under torsdagen.

Enligt flera medier stoppas vaccinationen av Modernas vaccin mot covid-19 även regionerna Gävleborg, Värmland, Dalarna och Östergötland till följd av kylningsproblem under transporten.

Hallands Nyheter söker regionens kommunikationsdirektör Johanna Wiechel-Steier.

LÄS MER:Regionen går ut med sin tidsplanering för vaccineringen i Halland

ANNONS