Sjukhuset stänger sina coronaavdelningar

Efter 20 veckor med stort fokus på coronapandemin försöker nu Hallands sjukhus återgå till ”ett nytt normalläge”. Det innebär att de särskilda epidemiavdelningarna stängs, att personalen som jobbat där återgår till sina vanliga arbetsuppgifter och att operationsköerna kan börja betas av.

ANNONS
|
Under flera månader har sjukhusen varit rustade för att kunna ta emot ett stort antal covidpatienter. Nu stängs de sista platserna på de epidemiavdelningar som skapats. ”Vår ambition är att i högre utsträckning återgå till vårt grunduppdrag och inte bara utföra akuta och högprioriterade operationer och behandlingar”, säger sjukhuschef Carolina Samuelsson.
Under flera månader har sjukhusen varit rustade för att kunna ta emot ett stort antal covidpatienter. Nu stängs de sista platserna på de epidemiavdelningar som skapats. ”Vår ambition är att i högre utsträckning återgå till vårt grunduppdrag och inte bara utföra akuta och högprioriterade operationer och behandlingar”, säger sjukhuschef Carolina Samuelsson. Bild: Jari Välitalo och Hallands sjukhus

– Vi har inte haft någon covidpatient som behövt intensivvård på flera veckor och bara ett fåtal som behöver sjukhusvård, så vår ambition är att i högre utsträckning återgå till vårt grunduppdrag och inte bara utföra akuta och högprioriterade operationer och behandlingar, säger sjukhuschef Carolina Samuelsson.

Som mest har Hallands sjukhus i Halmstad och Varberg haft beredskap för att kunna ta emot upp mot 100 covidsjuka hallänningar. För att göra det möjligt fick flertalet icke-akuta operationer och behandlingar ställas in under vår och sommar och kirurgi- och ortopediavdelningar göras om till särskilda epidemiavdelningar.

Även uppvakningsavdelningen i Halmstad gjordes om och blev en intermediär vårdavdelning, IMA, ett mellanting mellan "vanlig" vård och intensivvård.

ANNONS

Hundratals medarbetare har bytt arbetsplats

Omställningen innebar att hundratals medarbetare fick byta arbetsuppgifter på sjukhusen. Sjuksköterskan Josefin Lundgren, som till vardags jobbar på ortopeden, är en av dem:

– För min del blev det 20 veckor på epidemiavdelningen. Det var en otroligt snabb och stor omställning, men också en fantastisk erfarenhet som gett oss mycket kunskap. Bara det att ständigt jobba med ansiktsmask och visir var ju väldigt ovant och det uppstod också många tuffa situationer när patienter dog. Samtidigt har vi varit ett superbra gäng som verkligen stöttat varandra, säger hon.

Sjuksköterskan Josefin Lundgren är en av de medarbetare på sjukhuset i Halmstad som fått helt nya arbetsuppgifter under våren och sommaren och tjänstgjorde totalt 20 veckor på epidemiavdelningen.
Sjuksköterskan Josefin Lundgren är en av de medarbetare på sjukhuset i Halmstad som fått helt nya arbetsuppgifter under våren och sommaren och tjänstgjorde totalt 20 veckor på epidemiavdelningen. Bild: Privat

Uppdämt vårdbehov ska börja betas av

När operations- och eftervårdsverksamheten nu växlar upp igen finns ett rejält uppdämt vårdbehov att ta tag i. Enligt Carolina Samuelsson är det dock inte så illa som man skulle kunna befara:

– Totalt handlar det om cirka 300 fler operationer och behandlingar än vad som är normalt i början av september. Det är förstås 300 för mycket, men i ett nationellt perspektiv så har vi klarat oss bra. Tack vare våra fantastiska medarbetare så har vi inte bara klarat att bedriva epidemivård utan parallellt lyckats göra så mycket som möjligt av grunduppdraget. Jag är så tacksam över att läget inte är sämre än det är.

Beredskap för att ställa om igen

Eftersom ingen vet hur pandemin kommer att utvecklas under hösten och vintern finns förstås en beredskap för att behöva ställa om igen:

ANNONS

– Då får vi göra om det som vi gjorde på nolltid i mars. Den stora skillnaden är att vi nu har beredskapen och kunskapen. Vi har också en helt annan tillgång till tester som gör vi att snabbt kan bekräfta eller avfärda covidfall. Det innebär att vi inte behöver ha så många platser för misstänkta fall, säger Carolina Samuelsson.

De patienter med covid-19 som behöver sjukhusets resurser kommer i fortsättningen att få vård på infektions- eller medicinavdelningarna.

– Vi kommer att vara flexibla, men ha cirka 20 platser tillgängliga för covidvård i Halmstad och Varberg. Covidpatienter som är så påverkade av infektionen att de behöver sjukhusvård har ofta grundsjukdomar som är lämpliga att vårda på infektions- eller medicinklinik, säger Carolina Samuelsson.

Fakta: Så många har fått sjukhusvård för covid-19

Sedan mars månad har sjukhuset ställt om sin verksamhet och skapat fyra särskilda epidemiavdelningar för misstänkta och konstaterade fall av covid-19 med behov av sjukhusvård.

Därtill skapades en ny intermediär avdelning, som varit en slags mellanstation mellan intensivvården och epidemiavdelningarna. Totalt har det funnits plats för cirka 100 personer med covid-19, men majoriteten av platserna har aldrig behövt utnyttjas. Samtliga nya avdelningar har nu stängts.

Totalt har Hallands sjukhus i Halmstad och Varberg hittills vårdat 289 patienter med huvuddiagnosen covid-19. 44 av dessa avled, medan övriga 245 så småningom kunnat skrivas ut.

50 personer med huvuddiagnosen covid-19 har fått intensivvård på sjukhusen. Av dessa avled nio.

ANNONS