Maja Ewert, verksamhetschef för intensivvårdsavdelningen, Eva Osvald, chef för medicinkliniken och Jonas Hultgren, chef för akuten vid sjukhuset i Varberg har under de senaste månaderna ställts inför en helt ny vardag där de fått många nya lärdomar och insikter.
Maja Ewert, verksamhetschef för intensivvårdsavdelningen, Eva Osvald, chef för medicinkliniken och Jonas Hultgren, chef för akuten vid sjukhuset i Varberg har under de senaste månaderna ställts inför en helt ny vardag där de fått många nya lärdomar och insikter. Bild: Annika Karlbom

Sjukhuschefernas lärdomar utifrån pågående pandemi

I två och en halv månad har coronakrisen hållit Halland i sitt grepp hittills. Något som inneburit lidande och död men mitt i bedrövelsen finns ljusglimtar.

ANNONS
|

Sedan den 12 mars har Hallands sjukhus befunnit sig i stabsläge. Coronapandemin har ställt sjukvården i Halland inför stora utmaningar även om situationen hittills hela tiden har varit under hyfsad kontroll.

– Vi trodde att det skulle vara en brant stegring av covid-19-patienter som sedan skulle peaka men vi har haft ett hyfsat jämnt inflöde, säger Jonas Hultgren, verksamhetschef för akutmottagningen i Varberg.

Det är till akuten de flesta coronasmittade först kommer. När de första fallen började dyka upp i Sverige började Hallands sjukhus i Varberg ställa om. Under fem intensiva dagar skapades lokaler i anslutning till akuten och ett triagetält sattes upp för att ta hand om patienter med covidsymptom togs emot.

ANNONS

– Vi har sett till att ha ett helt enskilt flöde för covidpatienterna för att de inte ska riskera att smitta övriga patienter, säger Jonas Hultgren.

Jonas Hultgren, verksamhetschef för akuten i Varberg.
Jonas Hultgren, verksamhetschef för akuten i Varberg. Bild: Annika Karlbom

Akutens personal är utbildad för att ta hand om situationer som denna och triggas enligt Jonas Hultgren av att klara av det.

– Alla har uppfattat allvaret i krisen och vi har upplevt en kollektiv kämparanda, säger han.

Efter att patienterna har bedömts på akutmottagningen och det står klart att de behöver ytterligare vård flyttas de över till medicinkliniken. Där finns epidemiavdelningarna där både personer som misstänks vara coronasmittade vårdas och de som har konstaterats vara det. Dessa patientgrupper hålls åtskilda.

Patienter som har svårt att syresätta sig får syrgas. De som upplever andnöd trots att de får stora mängder syrgas placeras på en intermediärvårdsavdelning där de får högflödesbehandling med syrgas.

– Några klarar att komma ur sitt tillstånd medan andra därefter flyttas till intensivvårdsavdelningen, säger Eva Osvald, chef för medicinkliniken.

Eva Osvald, chef för medicinkliniken.
Eva Osvald, chef för medicinkliniken. Bild: Annika Karlbom

Intermediärvårdsavdelningen kan också fungera som en efterstation efter intensivvårdsavdelningen. Avdelningen har skapats speciellt för covid-19-patienternas vårdbehov. Den skapades på bara två timmar.

– Sjukdomen kan ha ett väldigt snabbt förlopp och att vi har klarat ställa om snabbt har vi sett gör stor nytta för patienterna, säger Eva Osvald.

ANNONS

Sjukvården i Halland har haft stor nytta av de erfarenheter som rapporterats från andra håll, både från andra delar av Sverige och internationellt.

– Det blev tidigt uppenbart att de svårast sjuka kan behöva en lång tids respiratorbehandling, säger Maja Ewert, chef för intensivvårdsavdelningen.

Antalet intensivvårdsplatser ökades från sex till arton stycken i Varberg och från sju till tjugoen i Halmstad. De huserar, till viss del, i samma lokal som intermediärvården vilket har varit fördelaktigt.

– Patienterna är allvarligt sjuka även för att vara intensivvårdspatienter. Vi ser sällan så sjuka patienter, säger Maja Ewert.

Maja Ewert, chef för intensivvårdsavdelningen.
Maja Ewert, chef för intensivvårdsavdelningen. Bild: Annika Karlbom

Vården på iva är intensiv och det krävs mycket av vårdpersonalen som arbetar långa pass i skyddsutrustning. Som mest har de haft mellan sju och tio covid-19-patienter som intensivvårdas samtidigt i Varberg.

I början av allt det här fanns en stor oro och osäkerhet men allt efter dagar, veckor och månader har gått har kunskaperna kring smittan blivit större och trygghetskänslan har ökat.

Frågan om skyddsutrustningen ska räcka har varit ett stort orosmoment men Halland har varit förskonade eftersom leveranser hela tiden har kunnat garanteras. Det finns en överhängande nationell brist på sövningsmedel men genom att ​använda alternativa, men fullt dugliga, läkemedel och metoder så har man löst situationen på ett bra sätt.

ANNONS

De har fått rengöra slangar och apparatur till högflödesutrustning sedan dessa komponenter varit svåra att få tag på.

– Samarbete och kreativitet har varit ledorden för denna period, säger Maja Ewert.

Läget förändras ständigt

Hur sjukdomen utvecklar sig framöver är det ingen som vet men chefstrion som tidningen träffat är på det klara med att pandemin långt ifrån är över. Läget har hela tiden förändrats och uppdateringar av medicinska riktlinjer har ibland gjorts fyra gånger per dag.

– Medarbetarna har visat stor förståelse för att det som gäller nu kanske inte gäller om en timme.

En del system har inte varit anpassade för den snabba förändringstakten och för kommunikationen av information. Mycket behöver ske fortare än de är vana vid.

– Det finns fördelar med detta också, saker som brukar kunna hamna i långbänk har vi fått lov att bli klara med tidigare, säger Marianne Kondrup, kommunikationschef Hallands sjukhus.

Användningen av den digitala tekniken när det gäller patienters återbesök har också fått sig en rejäl skjuts.

Hur sjukdomen covid-19 beter sig är något sjukvården får mer och mer kunskaper om. Normalt är sjukvårdspersonal vana vid att kunna använda en vedertagen behandlingsmetod men covid-19 är en ny sjukdom som inte liknar någon annan.

– Patienten kan komma gående till akuten för att därifrån snabbt hamna på intensiven och behöva respiratorbehandling. Vi har sett att ​sjukdomen innebär en hög risk för blodproppar, ​något som inte var känt tidigare, säger Maja Ewert.

ANNONS
Jonas Hultgren, verksamhetschef för akuten och Maja Ewert, verksamhetschef för iva.
Jonas Hultgren, verksamhetschef för akuten och Maja Ewert, verksamhetschef för iva. Bild: Annika Karlbom

Efter att patienten tillfrisknat finns det olika grader av kvarstående symptom. Avdelningar för eftervård med lungläkare har öppnats i Halmstad och i Kungsbacka. Det är svårt att uttala sig, med säkerhet, om hur det går för patienter efter en längre tids intensivvård då vi är mitt i en pågående pandemi och det fortsatt finns patienter som är svårt sjuka. Men de allra flesta tillfrisknar även om de intensivvårdas under en längre tid.

Även om samhället varit mer eller mindre nedstängt en längre tid, sommaren börjar nalkas och många längtar efter det normala livet har Hultgren, Osvald och Ewert ett tydligt budskap:

– Håll er till rekommendationerna. Nu är det som mest viktigt.

Läs mer: Senaste nytt om corona i Halland

LÄS MER:Iva-sjuksköterskan: "Jag tror inte vi har sett det värsta än"

LÄS MER:Totalt fem fall av corona i Halland

LÄS MER:Sjukhusanställd ville bli testad men nekades

LÄS MER:Två nya dödsfall i covid-19

ANNONS