Sju nya dödsfall med covid-19 i Halland

När Region Halland i dag uppdaterade siffran över avlidna med covid-19 i Halland så har sju nya dödsfall rapporterats in. Det är det högsta antalet som rapporterats in något dygn i Halland under hela pandemin.

ANNONS
|

Förra veckan slogs ett dystert rekord i antalet nya fall med covid-19 i Halland. Nu börjar även trycket på sjukvården att öka och stigande dödstal. När regionen i dag uppdaterade siffran över dödsfall i Halland så har ytterligare sju personer avlidit med covid-19. Det är den högsta inrapporterade dygnssiffran sedan pandemin startade.

– Det finns en eftersläpning när det kommer till dödssiffrorna. Alla sju har inte avlidit de senaste 24 timmarna men visst är det så att vi ser en ökning, säger Henrik Lindblom kommunikatör på Region Halland.

Samtidigt närmar sig jul och nyårshelgerna och från regionens sida finns en oro över vad de ska innebära för vården i Halland.

ANNONS

– Det är ett tufft läge nu. Vi ser en ökning här i Halland trots ganska tuffa rekommendationer. Samtidigt är vi beredda på att ta emot patienter från andra regioner vars sjukvårdskapacitet har slagit i taket, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

Än så länge har inte regionen börjat återkalla julledigheter för vårdpersonal men i dagsläget har de flera olika scenarion som det jobbar utifrån.

– Vi är beredda på att kalla in personal med kort varsel under helgerna om det behövs, säger Johanna Wiechel-Steier

Inför helgerna har det också öppnats upp för att det ska vara okej att träffa även de utanför det närmsta umgänget. Men för de som tänkt att åka bort till någon släkting eller besöka en anhörig på ålderdomshem så ber regionen om att ta ansvar.

– Se till att planera resan på ett smittsäkert sätt, undvik att träffa andra dagarna före. Var flexibla, ställ in om det inte känns säkert eller vid minsta symptom, säger Johanna Wiechel-Steier.

Samtidigt pågår arbetet med att förbereda vaccineringen av hallänningar. I morgon kommer regionen hålla en presskonferens för att prata om vaccinationsplanen.

– Vaccineringen är vår högsta prioritet just nu. Så fort vi får besked, när vi får det och hur många doser, är vi beredda på att sätta igång att vaccinera så snabbt och säkert som möjligt, säger Johanna Wiechel-Steier.

ANNONS

Coronaläget den 16 december 2020

Totalt antal fall Covid-19: 9082 (+278)

Medelålder fall: 41,4 år

Inlagda på Hallands sjukhus: 20 (+4)

Varav inlagda på IVA: 2 (-1)

Antal avlidna med Covid-19 sedan pandemins start: 125 (+7)

Medelålder avlidna: 84,6 år

Källa: Region Halland, uppdaterad 16 december 2020

ANNONS