Ljuständning. Anders Carlwe, sjukhuspräst i Halmstad, håller i onsdagens gudstjänst i Kärlekens kyrka, där anhöriga ska få placera ljus på kortrappan. ”Det blir en kväll där vi ser att man inte är ensam om att råka ut för detta.” Bild: Jari Välitalo
Ljuständning. Anders Carlwe, sjukhuspräst i Halmstad, håller i onsdagens gudstjänst i Kärlekens kyrka, där anhöriga ska få placera ljus på kortrappan. ”Det blir en kväll där vi ser att man inte är ensam om att råka ut för detta.” Bild: Jari Välitalo

Självmorden ökar efter lång nedgång

Förra året tog 1 600 svenskar sitt liv, 41 av dem i Halland. Det är andra året i rad som självmorden ökar.

ANNONS
|

– Ökningen måste fungera som en väckarklocka, säger Jan Beskow, professor i psykiatri och suicidforskare vid Göteborgs universitet.

Den 10 september uppmärksammas Suicidpreventiva dagen runtom i världen, med ljuständning i kyrkor, föreläsningar och samtal kring hur självmord kan förebyggas.

Ny statistik från Socialstyrelsen visar att allt fler tar sitt liv. 2011 begick 1 378 svenskar självmord, 2012 låg siffran på 1 523 och förra året ökade den alltså ytterligare.

En nedåtgående trend under flera decennier tycks vara bruten.

– Vi måste prata om suicid. Regeringen tillsätter utredning på utredning men det blir inget gjort. Ökningen, framförallt bland ungdomar, visar att det är bråttom, säger Jan Beskow.

ANNONS

Ungdomar mellan 15 och 24 år är den grupp där självmorden ökat mest, från 147 personer 2012 till 176 personer förra året.

Läs också:”Våga prata med ungdomarna om hur de har det”

Jan Beskow menar att mer fokus för att förhindra självmord borde ligga på problemlösning. Alkoholism, psykisk sjukdom eller relationsuppbrott är bakgrundsfaktorer, inte orsaker till självmord.

– Man tar inte livet av sig för att ens partner går sin väg, utan för att man inte kan hantera den situationen. I grunden vill man leva. Har man många svåra problem så blir man trött, man får ångest, depression och blir en väldigt dålig problemlösare.

Samhället bidrar dessutom till att skapa riskfyllda situationer, enligt Jan Beskow.

– Åker du fast för något och är fylld av skam och skuld så sätter man dig i häkte ensam utan kontakt med anhöriga, för att bearbeta den kris du har i dig. Vi har massor av situationer med ökad risk för suicid. Då måste vi beta av dem och göra dem bättre.

I Halmstad hålls under onsdagskvällen en gudstjänst i Kärlekens kyrka för att uppmärksamma Suicidpreventiva dagen.

– Det är en dag då vi vill göra en manifestation, ge stöd och hjälp inte minst till anhöriga som har förlorat någon, säger Anders Carlwe, sjukhuspräst i Halmstad.

ANNONS

– Vi avslutar kvällen med att tända marschaller utanför kyrkan, där anhöriga också kan formulera en hälsning till den som de har mist.

ANNONS