Självmord lex Maria-anmäls av Region Halland

Den psykiatriska öppenvården i Varberg har lex Maria-anmälts efter att en 50-årig man tog sitt liv för två år sedan.

ANNONS
LocationVarberg||

Mannen hade vårdats inom vuxenpsykiatrin sedan 1998 och i maj 2018 hade han kontakt med öppenvården. Fyra månader senare hittades han död efter misstänkt suicid (självmord).

Däremellan hade mannen telefonkontakt med Piva, Psykiatriska intensivvårdsavdelningen, för att få lugnande läkemedel. Mannen fick ett par olika läkemedel och planen var att följa upp dessa via sjuksköterska och läkare. Någon uppföljning skedde inte och mannen dök inte upp på det inplanerade läkarbesöket i augusti. Någon dokumentation finns inte efter att läkemedlen ordinerats.

Mannen bedömdes inte suicidal vid sitt sista besök inom öppenvården och hans försämrade mående har inte kommit till öppenvårdens kännedom.

Läkemedel följdes inte upp

Psykiatrin har själv utrett händelsen och kommit fram till att det brustit i planering och uppföljning av patienten. Detta gäller såväl psykiskt mående som insatta läkemedel. Dessutom har rutinerna för kommunikation brustit. Heldygnsvårdens akutmottagning kommunicerar inte som rutin med öppenvården när en gemensam patient sökt vård.

ANNONS

Chefläkaren inom psykiatrin Halland, Thomas Wejstam berättar att det har genomförts ett arbete i syfte att ytterligare förbättra kommunikationen mellan öppenvård och heldygnsvård i samband med att gemensamma patienter söker akut vård. Rutinen kring hur detta ska utföras har uppdaterats.

– Att det tagit så lång tid mellan händelsen och anmälan i det här fallet beror på att det under den aktuella perioden varit svårt att avsätta de personalresurser som krävs för att genomföra utredningen, under våren har också covid-19 pandemin bidragit till att personalresurser har behövt disponeras om, säger han.

Eftersom en allvarlig vårdskada bedöms ha inträffat har Region Halland anmält händelsen enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg.

ANNONS