Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Linda Petersson, delägare och platschef på Lia Hof säger att hon tar kritiken på allvar.

Självkritiskt på Lia Hof

Ska se över verksamheten efter kritiken om droger och säkerhetsrisker. Tycker själv att systemet med ungdomar som skrivs upp i ålder är dåligt.

Ett omoget spratt och semesterperiod för den ordinarie personalen. Så förklarar platschef Linda Petersson det som Karin Jofur med flera upplevde på asylboendet.– Jag tar deras feedback på fullaste allvar och agerar genom att kontrollera hela min verksamhet utifrån den information som nått mig, säger Linda Petersson, delägare och platschef på Lia Hof.

Hon försäkrar att Lia Hof är ett tryggt och säkert boende. Just perioden mellan jul och nyår var enligt henne lite speciell eftersom stora delar av den ordinarie personalen var på semester, vilket kan ha spelat in i saker som diskplockning och att det fanns en spis i korridoren – något som inte är tillåtet. 

Vad gäller den unge afghan placerades tillsammans med en vuxen man som rökte cannabis på rummet har Linda Peterson en annan version.
– Enligt vad jag fått höra efteråt var det några som ville spela den här killen ett spratt. På ett väldigt omoget sätt tycker jag. De ville inte att han skulle bo i det rummet och gjorde vad de kunde för att skrämma bort honom. Jag var inte på plats den här dagen, men märker jag av droger i huset reagerar jag direkt. Det är strängt förbjudet, säger hon.

Att han anvisades till just det här rummet var inte Lia Hofs beslut.
– Det är boendeenheten på Migrationsverket som bokar in de lediga bäddar som finns hos oss. Rör det sig om singelmän så tar de ingen hänsyn till vem de delar rum med, säger hon.

Men killen i fråga ska aldrig ha behövt tillbringa natten där.
– När jag fick höra vad som hänt tog jag beslut att flytta honom till ett annat rum med fem, sex andra killar från Afghanistan, säger Linda Petersson.

Hon tillägger att även hon är kritisk till hur det går till när unga personer skrivs upp i ålder.
– Det är absolut inte ett bra system när de flyttas och blir av med sin skola. Det måste förändras, säger hon.

Läs mer: Ungdomar hämtade från Lia Hof