Förra veckan slogs rekord i antal coronatester i Halland, men verksamheten börjar nå en maxgräns. Chefläkare Anders Åkvist ber nu hallänningarna hjälpa till att hushålla med resurserna. ˝Vi kan se att det finns de som provtar sig lite väl frekvent”, säger han.
Förra veckan slogs rekord i antal coronatester i Halland, men verksamheten börjar nå en maxgräns. Chefläkare Anders Åkvist ber nu hallänningarna hjälpa till att hushålla med resurserna. ˝Vi kan se att det finns de som provtar sig lite väl frekvent”, säger han. Bild: Johan Nilsson/TT och Jari Välitalo/Arkiv

Självtestningen på väg att slå i taket

I förra veckan togs nästan 7 000 coronaprover i Halland. Nu flaggar regionen för att provtagningskapaciteten är på väg att slå i taket.
– Det är viktigt att vi hjälps åt att hushålla med den här resursen, så vi slipper börja prioritera vilka som ska provtas, säger chefläkare Anders Åkvist.

ANNONS
|

Redan i juni fick hallänningarna möjlighet att testa sig gratis för covid-19, men det var först efter sommaren som provtagningen tog riktig fart. Totalt har det nu genomförts över 90 000 coronatester i Halland, varav alltså 7 000 den senaste veckan.

Hela proceduren kring självtesterna sköts av olika privata företag, som upphandlats av Folkhälsomyndigheten. Detta för att vården inte ska behöva belastas med ytterligare en verksamhet.

– Det Region Halland gör är att tillhandahålla en ingång för att boka testet, 1177.se. Vi tar också hand om provsvaren, journalför dem och genomför smittspårning. Allt runt själva provtagningen, från material till analys, sköts däremot av det upphandlade företaget, berättar Anders Åkvist.

ANNONS

Brist på provtagningspinnar

Bortsett från en del tekniska problem i början tycker han att Halland haft en bra samarbetspartner:

– Vi har samma leverantör i hela Halland och de har lyckats hålla det som är sagt.

Läs mer: En tredjedel av alla självtester har misslyckats

Men när antalet självtester nu är uppe i 1 000 om dagen börjar även Hallands leverantör att få problem.

– Vi för en dialog om att kunna utöka kapaciteten ytterligare, men de signaler vi får är att det börjar bli brist på vissa delar, bland annat provtagningspinnar. Om inte leverantören kan möta den efterfrågan som nu finns så får vi överväga att under en period prioritera vilka som ska provtas. De som verkligen behöver testas måste ju ges den möjligheten, säger Anders Åkvist.

Provtar sig väl ofta

Men är då inte alla prover som tas nödvändiga? Svaret är – nej.

– Vi kan se att det finns de som provtar sig lite väl frekvent. Det finns tydliga regler för när det är meningsfullt att provta sig och det är viktigt att man följer dem. Om man inte har symtom, utan bara är orolig, så är det inte skäl för provtagning, säger Anders Åkvist och fortsätter:

– Man måste också våga lita på ett negativt provsvar. Och har man fått ett positivt svar så finns det kriterier för när man räknas som smittfri. Då är det ingen mening med att provta sig om och om igen i väntan på ett negativt svar.

ANNONS

Den som haft symptom på covid-19 i minst ett dygn uppmanas dock fortfarande att boka ett självtest.

– Provtagningen är ett viktigt instrument, men alla behöver bidra till att hushålla med våra resurser, säger Anders Åkvist.

ANNONS