Sex saker att tänka inför ett bostadsköp

Planerar du ett bostadsköp? Hallands Nyheter har listat sex saker som kan vara bra att fundera över innan du slår till.

ANNONS
|

Besiktning, lånelöfte och ventilationsproblem. Det finns mycket att fundera över när det är dags för ett bostadsköp. Johanna Knutsson, Mäklarhusets vd och fastighetsmäklare i Falkenberg, och Magnus Larsson, Anticimex servicechef i region Sydväst, har delat med sig av sina bästa tips inför bostadsköpet.

Bild: Claudio Bresciani/TT

1. Ordna lånelöftet innan visning

0
Många börjar gå på visningar innan lånelöftet är säkrat. Johanna Knutssons tips är att ordna lånelöftet innan visningen äger rum. På så vis går det att vara med i budgivningen om intresse för det skulle finnas.

— Budgivningen kan gå väldigt snabbt och har man inget lånelöfte kan man inte vara med och buda. Det är inte fel att kolla på det innan så att man inte missar sin chans, säger hon.
Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

2. Du har undersökningsplikt - ta reda på vad du köper

0
Juridiskt sett har köparen alltid undersökningsplikt. Det innebär att försäkringsbolagen kan ha rätt till att neka kostnader för skador i bostaden som upptäckts i efterhand. Om bostaden är förbesiktigad är det viktigt att noga läsa igenom innehållet och förstå vad besiktningen omfattar. Fråga mäklaren eller någon annan kunnig om du behöver hjälp.

— Kolla dokumentationen för vad som är gjort och om det är fackmän som gjort renoveringen. Är det något som inte stämmer kan det bli jättemycket jobb och en fråga om krångliga tvister. Både vi och mäklarna upplever att den typen av tvister ökar, säger Magnus Larsson.
Bild: Vilhelm Stokstad/TT

3. Undersök vissa ytor extra noga

0
Enligt Magnus Larsson är det våtrum som badrum, tvättstugor och kök som är viktigast att undersöka innan ett köp. Vid köp av äldre hus är taken också viktigt att titta närmare på.

— Det är de stora grejerna som är mest kostsamt. Värmesystemet kan också vara kostsamt. Finns det luft- eller värmepump i bostaden kan man få ner driftkostnaden betydligt, säger han.
Bild: Fredrik Sandberg/TT

4. Kolla ventileringen

0
I gamla hus med nya lösningar ändras förutsättningarna i bostaden. Ett problem som Magnus Larsson upplever som en snackis på var och varannan besiktning är hur renoveringar påverkat ventileringen.

— Det kan till exempel handla om att man isolerar vinden, isolerar väggar eller byter fasad och plötsligt har huset ingen ventilering. De gamla husen är ofta kärnfriska men den moderna komforten kontra hur huset är tänkt tänker man inte på idag.
Bild: ANDERS WIKLUND / TT

5. Muntliga avtal existerar inte

0
Affären är inte klar förrän köpekontraktet är undertecknat av köpare och säljare. Det kan hända att någon av parterna ångrar sig innan kontraktet är påskrivet, exempelvis om ett nytt bud kommer in.

— Det är inget muntligt avtal som gäller, det är skriftligt. Det händer sällan att säljarsidan backar, men det händer att köparsidan inte fullföljer köpet, säger Johanna Knutsson.
Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

6. Förbered din egen försäljning i tid

0
Är du ute på marknaden och letar ny bostad är det inte fel att förbereda försäljningen av din nuvarande bostad. På så vis kan den egna bostaden vara ute till försäljning direkt efter att du hittat ditt nya hem.

— Man behöver inte vänta med fotografering och besiktning. Har vi allt klart i datorn är det bara en knapptryckning ifrån att lägga ut annonsen, säger Johanna Knutsson

ANNONS