Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Sex nya coronafall i Halland – två döda

Två har dött i covid 19. Totalt har nu 77 smittats i Halland.

Smittskyddsläkare Maria Löfgren ville på torsdagen inte gå in på detaljer kring dödsfallen, såsom hemort eller om personerna haft någon annan sjukdom i grunden, men säger att hög ålder är en riskfaktor för allvarlig Covid-19 och att dödsfallen är en naturlig följd av att Halland nu fått en mer utbredd samhällssmitta.

– Vi ser att de fall som vi diagnostiserar med Covid-19 inte längre bara är hemvändande resenärer från kända riskområden, utan att det rör sig om personer som verkar ha blivit smittade i Sverige och i Halland, säger hon och fortsätter:

– Att vi har en samhällsspridning innebär att risken att bli smittad är större än förut och att vi ännu mer än tidigare behöver vara väldigt noga med att inte sprida smittan vidare mellan oss. Det innebär också att vi ännu mer behöver skydda de äldre och andra riskgrupper från smitta. Det är de som är känsligast och som riskerar att bli svårt sjuka.

Hur skyddar vi de äldre?

– Det gör vi genom att inte träffa dem när vi är sjuka och genom att hjälpa dem att exempelvis handla mat så att de kan undvika folksamlingar och onödiga kontakter. För äldre är det nu bäst att stanna hemma och begränsa sina nära kontakter. Man kan gärna vara utomhus, men inte i grupp, säger Maria Löfgren.

För att minska smittspridningen uppmanas också alla hallänningar att följa de rekommendationer och instruktioner som ges.

– Stanna hemma vid minsta sjukdomssymptom och var hemma i två extra symptomfria dagar, uppmanar Maria Löfgren.

Eftersom det inte längre tas prover på alla misstänkta fall av Covid-19 går det inte att med säkerhet säga hur smittspridningen ser ut i de olika halländska kommunerna.

– Vi kan inte säga att smittläget är annorlunda i någon del av Halland. Vi har en viss övervikt av konstaterade fall i norra Halland, men det avspeglar nog snarast att vi hade många hemkommande alpresenärer i de delarna när vi började ta coronaprover. Vad vi vet är smittspridningen ganska likvärdig i hela Halland, säger Maria Löfgren.

Totalt har Halland nu 77 konstaterade fall av covid-19, vilket är sex fler än under onsdagen. Åtta personer uppges vårdas på sjukhus, varav två på intensivvårdsavdelningen.

Hur ser dagens beredskap i Halland ut för ett större antal sjuka?

– Beredskapen är god. Vi har nu haft viss tid att förbereda oss för det här scenariot, att vi skulle få svårt sjuka personer i behov av sjukhusvård. Vi har god förmåga att ta hand om de fall som vi har nu och det pågår också ett arbete där man förbereder sig för att ännu fler personer behöver sjukhusvård och intensivvård, säger Maria Löfgren.

Region Halland har också särskilda budskap till äldre. De uppmanas till att stanna hemma och begränsa nära kontakter, be om hjälp med att handla och generellt undvika platser med många människor.

Tidigare i veckan uppskattade regionen att ungefär hälften av de smittade bör vara friska igen. Detta baserat på att de allra flesta fall har varit lindriga eller måttliga och att det då tar mellan sju och tio dagar innan man blir frisk.