Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

SD vill ha svar om vård för asylsökande

Får regionen full täckning från staten för kostnader som rör asylsökande? Frågan ställs i en interpellation signerad Sverigedemokraterna.

I interpellationen till Mats Eriksson (M), regionstyrelsens ordförande, skriver partiet att Region Halland under hösten har haft kostnader som är direkt kopplade till invandringen. 

Bland annat pekar partiet på att regionen har anställt två barnmorskor som åker ut och besöker asylboende runt om i länet. Ett ettårigt projekt som beräknas kosta 2,5 miljoner kronor.

Partiet menar att samtidigt som kostnaderna för vård till asylsökande ökar pågår ett framtidsarbete för att få ner regionens kostnader på lång sikt. 

SD påpekar också att kostnaden för hyrläkare och hyrsjuksköterskor har fördubblats samtidigt som tillgängligheten inom primärvård och specialistvård minskat.

Med anledning av detta vill partiet bland annat få svar på om regionen får full kostnadstäckning av staten för asylrelaterade kostnader samt om regionen har fått bidrag för att anställda de två nämnda barnmorskorna.