Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
SKIN HEAD. Så lyder texten i nacken på Anders Christensen (SD), texten delas av ett kors vars balkar sticker ut ur en rund ring. Det keltiska korset- en viktig symbol för efterkrigsnazister.

SD-politiker ville rensa ut muslimer

Den tidigare vit makt-aktivisten och numera Sverigedemokraten Anders Christensen har flyttat in i politikens finrum. Efter intåget skrev han att han ville rensa Europa på muslimer.

På flera fullmäktigemöten har Anders Christensen tjänstgjort för Sverigedemokraterna i Laholm. Christensen är ny i kommunfullmäktige sedan i somras, då han kom in som ersättare för partiet efter avhopp. Sedan valet förra året har han dock blivit utnämnd som ersättare för partiet i kultur- och utvecklingsnämnden.

Även om 40-åringen är ny på fullmäktigestolen är han en tidigare veteran inom den nationella rörelsen. Något som inte står skrivet i pannan på Christensen, utan snarare i nacken, där hans tatuering ”SKIN HEAD” syns ovanför skjortkragen.

Anders Christensen var aktiv i vit makt-kretsar i Malmö- och Lundaområdet på 1990-talet och beskriver själv att han hamnade snett och såg sig som nynazist. Runt millennieskiftet hoppade Anders Christensen av och jobbade med Exit i Skåne. Han uppger att han hittade till SD från att ha varit moderatväljare och att han vurmar för tillgänglighetsfrågor och integration.

Läs också: ”Låter som en dålig bortförklaring”

När HP tillsammans med tidskriften Expo tittat närmare på om Anders Christensen ställt undan marschstövlarna från 1990-talet finner vi snabbt att han på sociala medier som Facebook uttrycker sig annorlunda.

Facebookgruppen ”Blåsipporna”, med runt 2 700 medlemmar, beskrivs av Expo som en grupp som återkommande används av SD:s kommunikationsavdelning för att nå ut till gräsrötterna. Där har Christensen, i september, skrivit ”vi européer måste marschera och vara drivande i ett krig för vår trygghet och en framtid i ett islamfritt Europa ska bli möjligt”. En text som han medger att han själv skrivit.

Hur känner du att det rimmar med att ha lämnat det högerextrema idéerna bakom dig?

– Det är i samband med en diskussion om jag inte missminner mig. Det var när den stora flyktingvågen kom och jag och många andra inom SD såg det som att en invasion var på gång. Det var mycket som hände då som verkade militäriskt.

Att vara drivande i ett krig handlar om att ta till vapen.

– Det handlade om att få stopp på den här flyktingströmmen och de problem som kom. Vi kan inte bara stå vid gränsen och titta på utan att vi måste ta ansvar och skicka ner resurser för att hjälpa till och inte bara flytta problemen.

Att du vill skapa ett islamfritt Europa och vara drivande i ett krig låter lite mer som retorik från nazistiska grupperingar.

– Det är kanske lite felformulerat av mig. Vi räknade ut att av tusen som kom in var kanske hundra islamister. Då kommer de att föra in islamismen i Europa.

Hur räknade ni fram det?

– Det var uppgifter som delades om att det kommit in islamister. Det var en beräkning efter att en del blivit stoppade på väg in i Europa.

Hur ser du på religionsfriheten om du vill ha ett islamfritt Europa?

– Jag tycker att alla ska få tro på den Gud de vill men att vi inte ska anpassa oss för att blidka andra. Man får ta seden dit man kommer

Men islamfritt är väl längre att gå än partiledningen?

– Nja, det är lätt att man skriver så i stridens hetta när man är inne i diskussioner. Men det kanske skulle ha stått islamistiskt i stället.

Christensen har även gått in och gillat det nazistiska partiet Svenskarnas parti som tidigare hette Nationalsocialistiskt front.

– Det stämmer nog att jag varit inne och gillat. För att få inblick i hur de jobbar måste man också följa dem. Dessa grupper är farliga när de fått fäste.

Du har även tryckt på gilla-knappen på inlägg när de berömmer sig i antalet följare de har.

– Jaha, då har jag nog bara kommit åt knappen då jag kollar det mesta från mobilen.

Du gillar också ett inlägg från en rasideologisk sajt om att det är en pågående svenskfientlig kolonisering av Sverige med praktiska råd om hur man stoppar invasionen.

– Det är samma där. När man knappar på mobilen blir det inte så bra alltid, säger han.

Samtidigt menar Christensen att han inte håller med SD om allt.

– Det är vissa saker som jag inte håller med partiet, jag har vänner i Egypten och vet att alla muslimer inte är västfientliga och radikala extremister, så där skiljer jag mig mot de andra i partiet som ser att alla muslimer är på det viset. Men jag ser problem med islamiseringen.