Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Vill ha tillbaka paddan. Kommunen ska fakturera Gejbert Strömdahl (SD), den andra personen till höger, för surfplattan han behållit. Bild: Henrik Williamsson/arkiv

SD-politiker behöll kommunens läsplatta

Gejbert Strömdahl (SD) lämnade in sin avsägelse som politiker i maj 2015 men behöll Laholms kommuns surfplatta. Kommunen har begärt den tillbaka men får nu fakturera honom för kostnaden av en ny.

Laholms kommunen har begärt den tillbaka men får nu fakturera honom för kostnaden av en ny. 
Politikerna får kvittera ut en surfplatta som ett verktyg för att kunna läsa handlingar på och för att använda så att de kan sköta sitt uppdrag. I samband med att de tar emot den skriver de på ett avtal om att den lämnas tillbaka.

Men Gejbert Strömdahl (SD) avsade sig sina uppdrag i Laholm för att flytta norröver i Halland, för ett och ett halvt år sedan. Han bor numera i Falkenberg. Surfplattan tog han med sig.

– Han har fått anmodan att lämna tillbaka den och det tycker jag att han ska göra.  Jag vet inte hur många gånger men det ska vara ett par gånger, säger Ove Bengtsson, it-chef i Laholms kommun och fortsätter:

– Det finns olika steg att ta nu men det känns onödigt att man ska behöva hålla på med det. Det är givet att man lämnar tillbaka sakerna när man lämnar uppdraget, det står i avtalet och är egentligen en självklarhet, säger Ove Bengtsson.

Laholms kommun kommer nu att skicka en faktura för surfplattan till Gejbert Strömdahl. 

– Det är egentligen inte meningen att vi ska behöva fakturera för de här, det är tänkt att efterträdaren ska ta över surfplattan, det är så vi planerat kostnaderna. Vi har fått köpa in en ny utrustning till denne i stället. När vi skickar fakturan kommer det vara på vad en Ipad kostar ny, säger Ove Bengtsson.

Förutom att ta kontakt direkt med Gejbert Strömdahl har också hans parti fått påstötningar om att surfplattan ska lämnas in till kommunen igen.

– Jag tycker inte att det har något med partiet att göra, jag kan inte göra några indrivningar. Jag har påpekat det till partikamraterna i hans nya partiförening lite försynt, men de har liksom jag sett att det är en sak mellan kommunen och Gejbert Strömdahl privat, säger Ingmar Rundberg (SD), gruppledare i fullmäktige.

Gejbert Strömdahl själv ser fram emot kommunens fakturering av surfplattan. Något som han uppger att han gått och väntat på.

– Jag har fått ett enda mail om det, till min dåvarande kommunmail. I det brevet jag fick stod det att jag skulle lämna tillbaka den eller så skulle de skicka en faktura, säger Gejbert Strömdahl och fortsätter:

– Toppen, tänkte jag. Jag behöver ändå en surfplatta. De skulle skicka en faktura för att jag skulle kunna lösa ut surfplattan. Sedan har jag väntat på fakturan och det får ligga på Laholms kommun att de inte skickat någon än, säger Gejbert Strömdahl.