Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Kvickt. Sverigedemokraterna bad snabbt Anders Christensen (SD) att lämna sina uppdrag för partiet efter HP:s avslöjande.

SD:are lämnar sina uppdrag

Det blev starka reaktioner på HP:s avslöjande om Anders Christensens uttalande att med krig göra Europa islamfritt. Partigruppen lokalt anmälde honom och efter uppmaning från partigruppen har Anders Christensen nu lämnat sina partiuppdrag.

Anders Christensen (SD) sitter som representant och ersättare för partiet i kommunfullmäktige och kultur- och utvecklingsnämnden i Laholm.

Han har tidigare skrivit att han ville rensa Europa från muslimer genom att starta krig, en uppfattning som Sverigedemokraterna i Laholm nu uppger att man inte delar. Ingmar Rundberg är gruppledare för Sverigedemokraternas fullmäktigegrupp.

– Jag har inte några kommentarer till hans privata åsiktsyttringar och kan konstatera att han inte är en talesperson för SD i det här fallet, säger Rundberg och fortsätter:

– Jag har överlämnat det här till SD:s medlemsutskott för att de ska titta på det och se om det gör ett ärende av det. Lokalt får vi så klart också pröva hans engagemang, säger Ingmar Rundberg.

Christensen kom in i fullmäktige som ersättare i somras efter att andra hoppat av sina uppdrag, men han var inte en av de valbara kandidaterna i valet. Ersättarplatsen i nämnden var han vald till efter att partiet självt föreslagit honom, det är också den platsen som partiet lokalt kan påverka.

– Han är medlem men stod inte på SD:s lista inför valet, vilket jag inte tycker är helt oviktigt i sammanhanget. Hans namn skrevs på blanka valsedlar, vilket gjorde att han kunde bli ersättare. Vi kommer att ha spärrade listor i Laholm nästa val för att förhindra att liknande saker sker, säger Ingmar Rundberg.

HP var även i kontakt med Sverigedemokraternas pressavdelning under tisdagsförmiddagen. Initialt uppgav pressavdelningen, via Henrik Gustafsson, att man skulle titta på ärendet och ville diskutera med de lokala partikamraterna innan man lämnade några kommentarer men processen gjordes senare kort.

Andreas Feymark, distriktsordförande för SD i Halland, uppgav under eftermiddagen att Christensen uppmanades att lämna sina uppdrag för SD.

– Det är den lokala fullmäktigegruppen som främst fört fram att de inte har förtroende för honom efter dessa uttalanden och vi i distriktet har samma inställning, säger Andreas Feymark och fortsätter:

– Sedan är det upp till medlemsutskottet att titta på Christensens fortsatta partimedlemskap. Det blir en fråga för utskottet att ta ställning till och de skickar i så fall vidare ärendet till partistyrelsen om de anser att medlemskapet ska avslutas, säger Andreas Feymark.

Reaktionerna från partikamraterna gjorde att Anders Christensen lämnade sina uppdrag på tisdagseftermiddagen. Han besökte stadshuset i Laholm och lämnade in en skrivelse om att han ville bli entledigad från sina två politiska uppdrag.

Avsägelserna ska nu tas upp och bekräftas av kommunfullmäktige och senare ska länsstyrelsen i så fall se om en ny ersättare kan utses till fullmäktige, samtidigt som partiet får utse en ny ersättare i nämnden.