Så skyddar du ditt hem mot myror och getingar

Under våren och början av sommaren tar sig oftare myror in i hemmet, och getingdrottningarna letar efter platser att börja bygga sina bon. Det finns saker man kan tänka på för att undvika skadedjur i hemmet under sommaren.

ANNONS
|

När vädret blir varmare lockas människor ut, men det gör också andra djur. Skadedjur finns året om, men på sommaren när vädret blir bättre kan man se dem oftare.

Myror inomhus är mest ett problem på våren och början av sommaren. Myror har svårt att hitta föda utomhus, så i stället går de in i husen och letar. När en myra hittar mat så lämnar de doftspår efter sig, och därför kan fler myror följa efter.

– Ungefär efter midsommar så byter de föda till protein, och då hittar de det utomhus, som bladlöss på träd. Därför kan många uppleva att de inte har så mycket problem med myror invändigt när sommaren väl kommer, berättar Robert Tellberg, verksamhetschef på Hallands sanering och fuktteknik.

ANNONS

Geting är en insekt som för många är en sommarplåga. Vid denna tid på året så kan man se getingdrottningar flyga runt och leta efter platser att bygga sina bon. När drottningen har byggt sitt bo så lägger hon ägg och skapar arbetargetingar.

– Då är hon inne i boet hela tiden medan arbetarna är ute och fortsätter bygga på boet så att det blir större och större, säger Robert Tellberg.

Niklas Holmberg från Anticimex berättar att de får många samtal om getingar. Men det är för tidigt att sanera mot getingar, eftersom det inte bildats några riktiga samhällen ännu. Ser man ett getingbo nu så är det antagligen inte större än en pingisboll. Då kan man bara slå ner boet och döda drottninggetingen inuti.

– Om det är folk som ringer och upplever att det är mycket getingar, så är det oftast ett antal befruktade honor som ska bygga varsitt bo. Så ser man 20 getingar så ska det bli 20 stycken bon, säger han.

Robert Tellberg nämner att även om getingar kan vara irriterande så är de faktiskt nyttodjur. De äter till exempel myggor, spindlar och andra insekter.

– Har man ett getingbo på en plats där man inte vistas, så kan man tänka på att de gör faktiskt rätt så mycket nytta, säger han.

ANNONS

Så här skyddar du ditt hem från getingar och myror

1. Håll det rent inomhus för att inte locka till myror. Moppa och dammsuga för att få bort doftspår, ta ut soporna oftare och kör diskmaskinen oftare.

2. Håll koll på storleken på getingboet. Är boet lika stort som en pingisboll så kan du slå ner det med en flugsmällare. Är det lika stort som en tennisboll så kan det vara dags att sanera.

3. Sätt ut en myrdosa.

4. Ha ett insektsnät i ventilen. Då slipper man getingbon på vintern.

5. Ha inte framme sötsaker och fruktskålar.

ANNONS