Samarbete. Axel Wigforss (V) och Lise-Lotte Bensköld Olsson (S) presenterade budgeten. Det är första gången partierna lägger fram ett gemensamt förslag.
Samarbete. Axel Wigforss (V) och Lise-Lotte Bensköld Olsson (S) presenterade budgeten. Det är första gången partierna lägger fram ett gemensamt förslag.

S och V vill skrota utbyggda vårdvalet

Fasa ut Vårdval Halland Plus och lägg energin på den egna verksamheten istället. Det menar S och V i sitt gemensamma budgetförslag.

ANNONS
|

För första gången har S och V lagt fram ett gemensamt budgetalternativ för Region Halland. Precis som majoriteten i Femklövern vill de ta 100 miljoner kronor årligen av det egna kapitalet för att täcka upp för underskott och skenande kostnader.

Att höja skatten för att lägga fram ett budgetförslag i balans var inte aktuellt för oppositionen.

– Det egna kapitalet är också skattepengar. Det som hade skett är att vi hade beskattat människor två gånger, säger regionrådet Per Persson (S).

Oppositionen vill att vårdvalet i den specialiserade vården, som gäller hud och psykiatri, ska avvecklas. Det kostar mer än det smakar, menar partierna, som inte tycker att reformen levt upp till förväntningarna.

ANNONS

–Vi ser risker med att det slår sönder den egna verksamheten och ger ojämlik vård, säger regionrådet Lise-Lotte Bensköld Olsson (S).

–Det är inte läge att göra den specialiserade vården mer komplex samtidigt som vi håller på att få ordning på den egna verksamheten, säger gruppledare Axel Wigforss (V) och syftar på det omfattande åtgärdsarbete som inletts för att få ordning på Regionens ekonomi.

När det gäller åtgärdsarbetet så är oppositionen rörande överens med Femklövern om att det är enda vägen att gå för att få Region Halland i ekonomisk balans de kommande åren.

Den 17 juni ska regionfullmäktige ta ställning till budgetförslagen.

ANNONS