Sågade nakenkalender – nu prisas Helen Gustafsson

När lantbrukaren Helen Gustafsson fick en nakenkalender i posten röt hon ifrån. Nu hyllas hon för sin kamp för jämställdhet. Men hon önskar att fler män höjde rösten.

ANNONS
|

Helen Gustafsson och hennes man äger två gårdar i Halland, dels Andersgård mellan Haverdal och Harplinge, dels Halvbondagärde i Varbergs kommun, där marken är utarrenderad.

I december rapporterade vi om Helen Gustafsson som fick en nakenkalender av företaget Frillesås bil och traktor.

Hon reagerade starkt över utskicket. ”För mig är det här så konstigt. Vi är ju många kvinnor i branschen i dag och det är inte bara män som håller på med maskiner. Sen metoo tror man ju att folk tänkt till, men tydligen inte. Den här kalendern är kränkande både för mig och för alla kvinnor”, sa hon då.

ANNONS

På Internationella kvinnodagen i år blev hon hyllad av Centerpartiet i Halland och Centerkvinnorna. ”För att hon är en driven och kreativ företagare. Som stod upp i kampen för ett jämställt och jämlikt samhälle genom att tydligt säga ifrån när hon möttes av ojämställda och ojämlika värderingar i form av en nakenkalender. En stark kvinna som är en förebild för oss alla”, lyder motiveringen.

– Jag blev både glad och stolt. I hela mitt liv har jag mest fått negativ kritik när jag påpekat saker. Strukturerna och normerna gör ont att ändra på, säger hon.

Hur var responsen efter uppmärksamheten kring nakenkalendern?

– Det har varit bägge delar. Men jag läser inte kommentarer på sociala medier, de representerar inte majoriteten. De som tycker som jag säger nog inte så mycket. Men jag tycker att fler borde reagerat. Att vara tyst är inte samma sak som att tycka att något är bra, säger Helen Gustafsson.

Hon önskar att fler män gav sig in i debatten.

– De män som syntes var ju de som tyckte jag var fjantig. Det är som att de andra inte riktigt vågar. Jag önskar att de gav sin röst för oss också.

– Man lägger väldigt mycket på kvinnorna. Men det här är inte en kvinnofråga, det är en ”allafråga”.

ANNONS

Hon växte själv upp med en närvarande pappa och en bestämd mamma.

– Hon var alltid noga med att man ska stå upp för sina egna tankar och åsikter. De styrde inte in oss i ett sätt att tänka, säger hon.

Hur tycker du att utvecklingen sett ut när det gäller jämställdhet?

– Vi har kommit jättelångt jämfört med 20 år sedan och även tio år sedan i hur vi pratar om jämställdhet. Jag har en 13-åring och två små barn och skillnaden där är väldigt stor. Föräldrarna har blivit mycket mer medvetna i dag. Metoo var en stor grej.

Samtidigt finns det mycket att göra på den fronten, anser Helen Gustafsson.

– Det är fortfarande uppdelat med killgrejer och tjejgrejer. Man pratar om barn på olika sätt: att flickor är söta och killar är starka. Och kvinnor blir alltid bedömda efter hur man ser ut och vad man har på sig, säger hon.

ANNONS