Så vill regeringen förbättra äldreomsorgen

Äldreministern Åsa Regnér (S) besökte Falkenberg och Halland för att diskutera bland annat bemanning och kontanter.

ANNONS
|

Det var PRO som bjudit in äldreministern till Falkenberg. På förmiddagen besökte Åsa Regnér personalkollektivet Floragården för att träffa personal och höra mer om boendet.

– Det är viktigt för mig att besöka olika verksamheter inom äldreomsorgen. Det är alltid intressant, det här var det första personalkollektivet, sa hon.

Bland annat diskuterades arbetstider. Bemanningen i äldreomsorgen är en fråga som Åsa Regnér själv tycker är viktig.

– Här hade de möjlighet att påverka sina arbetstider. Det är en nyckelfråga i äldreomsorgen framöver.

Regeringen har avsatt två miljarder kronor för äldreomsorgen eftersom det är så stressigt att jobba där. Pengarna ska gå till att öka bemanningen.

ANNONS

– Jag träffade en dam i dag som var 101 år, hon sa precis det jag ofta får höra när jag besöker äldreboenden. "Jag har det bra, men du får gärna ta hand om personalen för de har det stressigt", sa Åsa Regnér.

Efter lunch var det dags för en presentation av Mötesplats Mölle. Regionspolitikern Kerstin Zander (S) hade bjudit in de fem organisationerna i Falkenbergs kommunala pensionärsråd för en frågestund med äldreministern.

– De frågor som vi vill lyfta fram och som vi jobbar centralt med är skatten. Plus det här med kontanta pengar, många äldre har inte tillgång till datorer och vi vill påverka bankerna att handla med kontanter, sa Kerstin Zander innan mötet.

Åsa Regnér var tydlig med att hon gärna diskuterade olika frågor men att hennes ansvar bara var äldreomsorg. Det innefattar inte till exempel pensionärers ekonomi.

– Vi hade en animerad diskussion om kontanter i pensionärsrådet på nationell nivå. Det finns ett tydligt budskap för stöd att kunna hantera kontanter, jag själv tycker det är viktigt att inte behöva känna sig exkluderad, sa hon.

Hennes ansvar är även jämställdhet, något Åsa Regnér lyfte fram som en bra kombination.

– Många rättigheter för äldre har att göra med jämställdhet. Inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor är stora bland pensionärer, vi har dessvärre inte ett pensionssystem som hjälper till.

ANNONS

Frågor ställdes bland annat om fler geriatriker i kommunen, åldersgränserna för mammografi, eventuell sammanslagning av social- och hälso- och sjukvårdslagen. Åsa Regnér lovade att föra dem vidare till regeringen. På frågan om nuvarande politikers allt yngre åldrar påverkar äldrefrågor svarade hon:

– Det är en övertygelse hos mig att frågorna finns där oavsett ålder. Det handlar så mycket om hur samhället ska se ut och hur vi ska behandla våra medborgare.

ANNONS