Så var coronaåret i Halland

En hårt drabbad äldreomsorg, plexiglas i butikerna och en vaccinationsplan som sprack. HN har sammanställt coronaåret i Varberg och Falkenberg.

ANNONS
|

Den 9 mars 2020 bekräftades det första coronafallet i Halland. Sedan dess har tillvaron för invånarna i Varberg och Falkenberg fått en dramatisk förändring och livet har dominerats av coronaviruset och dess konsekvenser. HN har samlat några av de största händelserna under coronaåret mars 2020 – mars 2021.

2020

Den 10 mars upptäcks covid-19 i Varberg efter det att två studenter på Campus Varberg, som varit i Italien, bekräftas smittade. Dagen efter får Falkenberg sitt första bekräftade fall.

Tomma matbutiker i mars 2020.
Tomma matbutiker i mars 2020. Bild: Anna Oscarson

Den 12 mars införs besöksförbud på äldreboenden i Varberg och Falkenberg. En reaktion på att smittan fått fäste i länet är att de lokala matvarubutikerna upplever en försäljningsökning av sällan skådat slag. Hyllorna med toalettpapper, pasta och konserver gapar tomma när hallänningarna bunkrar i takt med coronavirusets spridning. För att skydda personalen sätter butiker upp plexiglas vid kassorna. Restaurangerna tappar kunder i snabb takt och de lokala krögarna vädjar till allmänheten om stöd. Några dagar senare korttidspermitterar Gekås all sin personal. ”Det här är en unik situation”, säger dåvarande vd Boris Lennerhov.

ANNONS

I skolans värld sker stora förändringar den 18 och 19 mars när gymnasieskolorna i Varberg och Falkenberg övergår till distansundervisning. En kort tid senare - den 26 mars - blir en dyster dag. Halland får sina första dödsfall när två personer avlider till följd av covid-19. Smittskyddsläkare Maria Löfgren meddelar att det nu handlar om en mer utbredd samhällssmitta: ”Det rör sig om personer som verkar ha blivit smittade i Sverige och i Halland”, säger hon.

Hjortsbergs äldreboende i Falkenberg.
Hjortsbergs äldreboende i Falkenberg. Bild: Håkan Johansson

Under mars/april drabbas Hjortbergs äldreboende i Falkenberg hårt av coronaviruset när smittan sprider sig bland brukare och anställda. Anhöriga är oroliga över hur smittan hanteras på boendet. Personalen erbjuds antikroppstester från privata företag, tester som inte är godkända av varken Folkhälsomyndigheten eller Läkemedelsverket. Testsvaren visar sig vara felaktiga och situationen väcker stor oro på arbetsplatsen. Den 23 april väljer huvudskyddsombudet att stoppa arbetet. Händelserna leder så småningom till att Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, gör en granskning av Hjortsbergs äldreboende. Fram till i dag har minst åtta brukare på boendet avlidit till följd av covid-19.

Torsten Larsson, boende på på Bokens äldreboende i Falkenberg, och projektledaren Mattias Törngren, som står bakom idén med plexiglasen.
Torsten Larsson, boende på på Bokens äldreboende i Falkenberg, och projektledaren Mattias Törngren, som står bakom idén med plexiglasen. Bild: Johannes Widergren

Falkenbergs kommun får nationell uppmärksamhet när de i mitten av april inför plexiglas på äldreboenden. Syftet är att boende och anhöriga ska kunna träffas på ett säkert sätt. Idén når även statsepidemiolog Anders Tegnell. ”I ett rent smittskyddsperspektiv tycker jag det låter som en rimlig lösning”, säger han i en intervju med TT.

ANNONS
Parkeringskaos vid Skogsbostigen i Åkulla. Bilden är tagen under påskhelgen 2020.
Parkeringskaos vid Skogsbostigen i Åkulla. Bilden är tagen under påskhelgen 2020. Bild: Mikael Stenström/Länsstyrelsen

En oanad konsekvens av pandemin är det ökade trycket på friluftsområden. Under våren blir det parkeringskaos i Åkulla och i Stråvalla uppstår det konflikt efter att ett flertal personer ridit längs med badstranden. En mer väntad konsekvens är att besöksnäringen får det extremt tufft sedan gästnätterna under våren minskade med nästan 30 procent. Även resandet i kollektivtrafiken störtdyker. Under mars och april tappar Hallandstrafiken 75 procent av sina biljettintäkter. Däremot gynnas cykelbranschen när folk vill ut och röra på sig.

Under maj månad går det inte längre att hålla hoppet uppe - evenemang efter evenemang ställs in. Diggiloo-konserten i Varberg blir inte av och i Falkenberg blir det en sommar utan Wheels & Wings och buskisen på Vallarna. Även Kålle Gunnarssons sommarföreställningar ställs in. Som den första verksamheten i länet stängs nattklubben Oscars tillfälligt den 22 maj. Beslutet tas av smittskydd Halland som anser att risken för smittspridning är för hög.

I juni införs till slut en bredare testprovning av allmänheten i Halland. Den som känner symtom ska nu kunna boka tid på 1177.se. Samma månad släpps HN in på intensivvårdsavdelningen i Varberg och får följa med iva-sjuksköterskan Leif Kaspersson under ett arbetspass.

ANNONS
HN besöker intensivvårdsavdelningen och följer Leif Kasperssons (gul tröja) arbete när han vårdar svårt sjuka covidpatienter.
HN besöker intensivvårdsavdelningen och följer Leif Kasperssons (gul tröja) arbete när han vårdar svårt sjuka covidpatienter. Bild: Håkan Johansson

Under sommaren minskar smittspridningen avsevärt men när färre reser utomlands lockas mycket folk till Halland. I början av augusti drar en värmebölja in och stränderna fylls av semesterfirare. Trängseln på Skrea strand beskrivs som extrem. ”Jag har aldrig sett så här mycket folk” säger falkenbergaren Lennart Nilsson.

Skrea strand en varm sommardag under sommaren 2020.
Skrea strand en varm sommardag under sommaren 2020. Bild: HN

HN:s granskning i augusti visar att kommunens informationsarbete havererade när coronasmittan tog sig in på äldreboendet Östergården i Varberg. Anhöriga fick inte reda på att boendet var smittdrabbat. Ytterligare en granskning av HN visar hur smittan spred sig på sjukhuset i Varberg: felaktiga provresultat, bristande rutiner för skyddsutrustning och smitta som uppstått i fikarum.

I början av november införs lokala restriktioner. Varberg och Falkenberg tar till kraftiga åtgärder för att minska smittspridningen. Kaféet och turistinformationen på Argus bommar igen och Klitterbadet stänger.

Obevakad låda utanför sjukhuset i Varberg där coronatester lämnas.
Obevakad låda utanför sjukhuset i Varberg där coronatester lämnas. Bild: Mia Petzäll

Fler hallänningar testar sig och det blir allt svårare att få en tid för ett coronatest. I samband med att självtestningen ökar sker en minst sagt udda händelse utanför sjukhuset i Varberg. En låda, där självtester för corona ska lämnas, lämnas obevakad under 50 minuter, när personalen är på lunch.

I slutet av november får Region Halland kritik av Ivo för hanteringen av covidsjuka äldre. Bland annat handlar det om att äldre och deras närstående inte har fått information gällande behandlingen vid misstänkt covid-19. Senare medger regionen att det funnits brister i dokumentationen.

ANNONS

I december har många kontorsarbetare jobbat hemifrån i flera månader. Arbetssituationen har ändrats drastiskt och flera förändringar lär bli permanenta berättar två av Varbergs största arbetsgivare.

Smittspridningen ökar och den 18 december meddelar regeringen att restauranger inte får servera alkohol efter klockan 20.00 och de lokala krögarna rasar. ”De utarmar oss”, säger Krister Johansson på Harrys i Varberg. Året slutar i ett dystert tonläge när Hallands sjukhus går upp i stabsläge, återkallar personal från semestrar och ställer in operationer med anledning av det kraftigt ökade trycket av covidpatienter. ”Jag känner mig orolig”, säger sjukhuschef Carolina Samuelsson till HN.

2021

Mohamed Habibi, på Hallandstrafiken delar ut munskydd till resenärerna i Varberg.
Mohamed Habibi, på Hallandstrafiken delar ut munskydd till resenärerna i Varberg. Bild: Annika Karlbom

Från och med den 7 januari rekommenderas munskydd i kollektivtrafiken. Samma dag införs distansundervisning för högstadieelever. Så hur tacklar föräldrar och barn hemmaarbete och distansundervisning? Familjen Thorstedt i Slöinge berättar om sin nya vardag.

Maja-Stina Klaesson på Solhagas äldreboende var först i Falkenberg med att få vaccinsprutan.
Maja-Stina Klaesson på Solhagas äldreboende var först i Falkenberg med att få vaccinsprutan. Bild: Falkenbergs kommun

Den 12 januari påbörjas vaccineringen i Varberg och Falkenberg. Först ut med att få sprutan är seniorerna Maja-Stina Klaesson och Gerd Augustsson. Vaccinets väg till en del av Hallands vårdpersonal får dock en liten knaggligare väg. Den 21 januari stoppas Modernas vaccin eftersom det finns osäkerhet kring transporterna. Läkemedelsverket meddelar dock senare att vaccinet är okej att använda. Efter det följer en hel del turer kring vaccinet: iva-personal får besked om att vaccineringen skjuts upp, chefer i Varberg vaccinerades före anställda, regionen stänger tidsbokningen på nätet och vaccineringen av 70-plussare senareläggs.

ANNONS
Apotekaren Benny Andersson på regionens hemliga vaccindepå där HN gjorde ett besök.
Apotekaren Benny Andersson på regionens hemliga vaccindepå där HN gjorde ett besök. Bild: Annika Karlbom

I februari får HN följa med till den lagerlokal där Hallands hemliga vaccinlager förvaras. Men året får dock en dyster start när allt fler smittas och i början av februari har Halland den högsta smittspridningen i landet. Den 26 februari skärps rekommendationerna om munskydd i situationer där ”nära kontakt med andra personer inomhus inte kan undvikas”.

Elna Andersson med svärdottern Ann-Britt och sonen Tony.
Elna Andersson med svärdottern Ann-Britt och sonen Tony. Bild: Johannes Widergren

Trots de allt mörkare siffrorna över coronasmittans framfart i Halland så finns det ljusglimtar i tillvaron. Den 1 mars får äntligen 91-åriga Elna Andersson på Ätranhemmet i Falkenberg träffa sina anhöriga igen. Hon har fått båda doserna av vaccinet och tog emot besök av sin son Tony och svärdottern Ann-Britt. ”Åh, det var roligt”, säger Elna Andersson.

I januari gick regionen ut med tidsplaneringen för vaccineringen men i början av mars plockas slutdatumet bort. ”Det är så osäkert med leveranserna” är kommunikationsdirektören Johanna Wiechel-Steiers svar. Den 4 mars konstateras att den tredje coronavågen har svept in över Halland.

ANNONS