Region Halland har inga planer på att avbryta vaccineringen med vaccinet från Astra Zeneca.
Region Halland har inga planer på att avbryta vaccineringen med vaccinet från Astra Zeneca. Bild: Robin Aron

Så tänker regionen om Astra Zenecas vaccin

Flera länder, bland annat Danmark och Norge, väljer att pausa vaccinationen med vaccinet från Astra Zeneca. Men Region Halland fortsätter som tidigare.

ANNONS
|

Flera länder har stoppat vaccineringen med Astra Zeneca på grund av två rapporter om blodpropp efter vaccination. Preliminära undersökningar av den aktuella batchen (tillverkningssats) har inte visat några kvalitetseffekter, skriver Region Halland i ett pressmeddelande. Fortsatt utredning görs av Europeiska läkemedelsmyndigheten.

Den aktuella batchen består av en miljon doser som levererats till 17 EU-länder, varav Sverige är ett. Den har också används i Halland. Enligt Läkemedelsverket talar inget för att vaccinet orsakat blodproppar. Data visar att antalet fall av blodpropp hos vaccinerade personer inte är högre än av som ses hos allmänheten i övrigt.

Därför finns det ingen anledning att avbryta vaccinationen med vaccinet, meddelar Läkemedelsverket.

ANNONS

”Vi följer detta noga och har haft kontakt med Läkemedelsverket, säger Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare i Region Halland. Utifrån de besked vi fått fortsätter vi den pågående vaccinationen med vaccinet från Astra”, skriver regionen i pressmeddelandet.

Anders Åkvist, regional chefläkare fortsätter:

”Det är bra att misstänkta biverkningar rapporteras och utreds. När det gäller alla nya läkemedel ska vi vara frikostiga med att rapportera biverkningar och vi har rutiner för det i vården. Det är viktigt att vi på detta sätt är med och bidrar till övervakningen av dessa nya vacciner”.

ANNONS