Så svarade Anders Tegnell om oron i Halland

Region Halland oroas av de slopade reserestriktionerna. Vid tisdagens presskonferens förklarade statsepidemiologen Anders Tegnell hur den kommande turistanstormningen ska kunna hanteras utan ökad smittspridning.

ANNONS
LocationHalland||

HN passade vid tisdagens presskonferens på att ställa ett antal frågor via länk till statsepidemiologen Anders Tegnell.

HN ville i första hand ha svar på hur Tegnell ställde sig till den starka oro som uttryckts av region Halland, bland annat i ett pressmeddelande i fredags.

I pressmeddelandet hette det att: ”I Region Halland ser vi med oro på de hävda restriktionerna och känner oro för effekterna, både för individer, samhälle och inom hälso- och sjukvården. [...] De modeller Folkhälsomyndigheten visat oss innebär en befarad sjuklighet som kan överstiga vad vi har kapacitet att hantera. Vi planerar och bemannar så gott vi kan, men vi är inte säkra på att vi kommer kunna hantera konsekvenserna av ett mycket stort antal besökare i sommar”.

ANNONS

Är den här oron befogad?

– Jag tror att det är väldigt bra att man har en bra beredskap. Det är viktigt att man har det i de här länen, sade Tegnell.

– Man kan göra en hel del saker. Man kan se till att det finns bra information, att man verkligen minskar trycket på platser där många människor samlas samtidigt. Det finns möjlighet till nationell stöd när det gäller ökad smittspårning och så vidare, konstaterade han.

Han menar också att det är bättre att släppa resandet fritt under kontrollerade former, eftersom Folkhälsomyndigheten antar att ganska många hade varit ute och rest oavsett restriktionerna.

– Då hade det varit under radarn och det hade varit svårare att ge nationellt stöd i ett sådant läge, sade Tegnell.

Han passade sedan frågan vidare till Socialstyrelsens Johanna Sandwall.

– Jag kan förstå oron, den har vi haft med eller utan reserestriktioner inför sommaren eftersom vi har haft en så hård belastning på vården, säger hon.

– Den bedömning som Folkhälsomyndigheten gör är ju ändå att håller vi oss till rekommendationerna så spelar inte resandet någon roll. Det betyder inte att man inte ska planera och ha kapacitet. Vi från nationell nivå, både Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen, har fått regeringens uppdrag att se hur vi kan samordna och stödja på bästa sätt, sade hon.

ANNONS

– Men skulle man se en annan utveckling så tycker jag att man har varit tydlig både från regeringen och vårt håll att rekommendationerna kan ändras, avslutade hon.

För oss som bor här nere framstår detta som ett ganska stort risktagande. Varför väljer man att ta risken, vad är det i andra vågskålen?

– Vi bedömer ju att riskerna inte behöver vara så stora om man har en bra beredskap. Och att man har en bra informations- och kommunikationskampanj runt det så att man skapar en stor förståelse för att det är viktigt att fortsätta hålla på samma restriktioner som man gör annars, sade Tegnell.

Han menar att resandet inte kommer att bidra till någon ökad smittspridning om övriga restriktioner respekteras.

– Och som sagt var, i den andra vågskålen låg att det ändå kommer bli rätt mycket resande och att det då blir svårare att ta beslut om stödåtgärder och sådant när det sker under ytan, sade Tegnell.

Han berättade också att de modeller som ligger till grund för Folkhälsomyndighetens och regionernas bedömningar kring de hävda reserestriktionerna kommer att offentliggöras inom kort.

Se klippet i sin helhet ovan

ANNONS