Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
En överfull brevlåda indikerar att ingen har varit hemma på ett tag. Bild: Clas-Göran Sandblom

Så skyddar du dig mot inbrott under semestern

När semestern och resor hägrar är det lätt att glömma bort säkerheten hemma. Sommaren är nämligen högsäsong för många inbrottsligor, som passar på när du är bortrest.
Polisen ger sina bästa tips på hur du undviker att komma hem till inbrott.

Tidningen Hem & Hyra har gjort en undersökning bland hyresgäster i Sverige gällande hur de sköter säkerheten hemma när de åker på semester.

I undersökningen framgår att var fjärde person, 24 procent, låter posten ligga kvar i brevlådan under tiden de är bortresta – vilket kan innebära en ökad risk att drabbas av inbrott.

Ett av de äldsta, och enklaste, knepen för inbrottstjuvarna för att reka om någon är hemma är att använda sig av din post.

– Det är det absolut enklaste, det är bara att lyfta brevinkastet. Ligger det sedan en hög med brev där så förstår man att ingen är hemma, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson i region väst.

Tillvägagångssättet är likadant även om du har postlåda på utsidan av vägen eller på ett gemensamt ställe tillsammans med grannarna.

– Då går de bara igenom alla lådorna och ser att ”oj, här var det en överfull brevlåda”, säger Hans Lippens.

Ett annat knep tjuvarna använder sig av är att lägga en tändsticka i överkant på ytterdörren. Har den sedan inte ramlat ned när tjuvarna återvänder, vet de att ingen är hemma.

– Det kan också vara att man lägger olika saker på garageuppfarter för att se om de försvinner, som exempelvis en boll.

Via en timer kan man styra ljuset och radion hemma.. Bild: Birgitta Lindqvist

Timers, larm och lås

Men det finns enkla tips som kan minska risken att drabbas av ett inbrott på semestern.

– Bra grannsamverkan, där man hjälps åt att se till att posten blir borttagen när man är på semester, så att den inte ligger kvar.

Samma princip gäller vid okända saker på exempelvis en garageuppfart eller altan. Att sätta en timer, vid olika tidpunkter på olika dagar, när det gäller ljus och radio är ett annat tips.

– I dag finns det ju appar till och med där man kan styra allt från mobilen. Det är egentligen bara den egna påhittigheten som hindrar en, säger Hans Lippens.

Polisen uppmanar att man inte ska skylta i sociala medier om att man ska resa iväg.. Bild: Håkon Mosvold Larsen

Skriv inte om semestern på sociala medier

Det är vanligt att man bara packar väskan och bilen och beger sig hemifrån, utan att tänka på vilket typ av skalskydd man har på sitt hus eller lägenhet.

Att se över vad man har för typ av låsanordningar och fönster är en bra idé innan man ger sig iväg, speciellt om du bor i hus eller har fönster på markplan.

– Riktiga lås på altandörrar och fönster i markhöjd till exempel. Fönster i källare är lätta att krossa och bara krypa in genom.

Även larm avskräcker tjuvarna till viss del, och dessa är oftast kopplade till någon form av vaktbolag som åker ut på larmet om någon skulle göra inbrott.

Man bör också iaktta viss försiktighet med vad man publicerar på sina sociala medier, och vilka man accepterar en vänförfrågan och meddelanden från.

– Att skriva att man ska iväg på semester, det ska man inte göra. Det finns folk där som fixar så man skickar skumma meddelanden och får svar, och sedan kan man enkelt följa personer och vad de gör, säger Hans Lippens.

Fakta: Polisens bästa tips för att minska risken för inbrott under semestern

✓ Se till att någon kan hjälpa till att tömma brevlådan under semestern

✓ Sätt timer på ljus och radio på olika tidpunkter

✓ Kontrollera lås på altandörrar och fönster i markhöjd

✓ Acceptera inte vänförfrågningar och meddelanden från personer du inte känner

✓ Skriv inte om att du ska åka iväg i flera dagar på sociala medier