Varg i Stjärnarp utanför Halmstad.
Varg i Stjärnarp utanför Halmstad. Bild: Jörgen Alström

Så skrämmer du bort vargen

En fårägare i Veddige har drabbats av flera vargangrepp, senast i helgen. Men länsstyrelsen avvaktar med att tillåta skyddsjakt och tipsar om andra sätt att hålla borta vargen.

ANNONS
LocationVeddige||

Varg har attackerat och dödat får vid flera tillfällen på samma gård i Veddige. Senast i helgen var rovdjuret framme och sammanlagt har 53 djur dödats eller skadats så allvarligt att de har fått avlivas.

Rapporter har också kommit in från privatpersoner om att vargen siktats på olika håll i länet. I lördags syntes en varg till i Karl Gustav.

– Det kan vara samma varg som attackerade får i Veddige i helgen och det finns också det som talar för att det är samma varg som har varit framme tidigare, säger Martin Broberg, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Halland.

ANNONS
Martin Broberg Länsstyrelsen.
Martin Broberg Länsstyrelsen. Bild: Conradin Weindl

Frågan om skyddsjakt har prövats men de tittar i första hand på om det finns någon annan lösning eftersom vargen är fridlyst.

– Det kan gå att förebygga angrepp genom att sätta upp ett rovdjursavvisande stängsel.

Stängslen är vanliga stängsel i grövre dimensioner som har tagits fram av viltskadecenter. De har en överliggande eltråd och en eltråd nära marken. Det är viktigt att stängslet är ordentligt sträckt.

– Det finns också en välbeprövad metod som man kan ta till som en akutåtgärd. Det kallas för lapptyg och är ett snöre med tygremsor. För en varg väcker det starkt obehag att passera en sådan, säger Martin Broberg.

Men lapptyget ska inte sitta ute för länge då det finns risk att vargen vänjer sig vid det.

Något annat som kan vara bra att tänka på är att en öppen vattenyta som kan fungera bra som stängsel för fåren inte håller vargen borta.

– Det är bara fantasin som sätter gränser för olika sätt att hålla vargen borta. Lodjur kan man skrämma bort med olika typer av ljud och ljus men det är inte lika effektivt för vargen.

Många djur kan ha en skygghet för olika dofter.

Länsstyrelsen följer händelseutvecklingen. Vargen som gäckar hallänningarna för tillfället har inte genetisk status för flyttning. Det har dna-prover visat. Vargstammen i Sverige är drabbad av inavel och det är positivt när vargar med rätt genuppsättning kommer in.

ANNONS

Vargen är skygg och att den skulle gå till angrepp mot människor är inte troligt.

LÄS MER:Varg attackerade och dödade flera får

LÄS MER:Jagad varg har visat sig vara två – en hane och en tik

LÄS MER:Joakim mötte varg bara en meter från bilen

ANNONS