Så ska vården komma ikapp med alla operationer

En konsekvens av coronapandemin är alla operationer som skjutits på framtiden för att kunna frigöra resurser. ”Vi har en jätteutmaning framför oss”, säger Christina Svärd, områdeschef för område 3 på Hallands sjukhus.

ANNONS
LocationHalland||
En man genomgår en knäoperation, artroskopi, där en bit av menisken tas bort genom titthålskirurgi.
En man genomgår en knäoperation, artroskopi, där en bit av menisken tas bort genom titthålskirurgi. Bild: MIKAEL FRITZON / TT

Behovet av operationer är ungefär detsamma från år till år, enligt Christina Svärd. När coronapandemins effekter började nå Halland i mitten av mars ställde Hallands sjukhus snabbt om. Enbart de mest akuta och högprioriterade inplanerade operationerna genomfördes.

– Jämfört med förra året sett till perioden januari till maj har vi i år gjort 1600 färre operationer i år, säger Christina Svärd.

Christina Svärd, områdeschef Hallands sjukhus.
Christina Svärd, områdeschef Hallands sjukhus. Bild: Region Halland

Den största skillnaden har varit i april och maj då 1 400 operationer färre genomfördes i år. I början av året låg Region Halland bra till när det gällde att uppfylla vårdgarantin men så är det inte längre. En verklighet som hela Sverige just nu upplever.

ANNONS

Nu pågår planering för hur Hallands sjukhus ska få igång fler operationer när semesterperioderna är över efter sommaren.

– Samtidigt är det ingen som vet hur läget är då. Går vi in i hösten med ett bagage kommer vi behöva arbeta effektivt och på nya sätt för att försöka komma ikapp.

Redan nu använder de sig till viss del av externa vårdgivare och det kan komma att ökas framöver. Vissa patienter som har samsjuklighet måste dock opereras på Hallands sjukhus eftersom deras hälsotillstånd kräver den kompetens som finns där.

Den kö som växer sig allt längre behöver värderas på nytt vartefter tiden går och nya prioriteringar får hela tiden göras.

Operationer som flyttas fram är sådana operationer som har lägre medicinsk prioritet. Det är planerade kirurgiska ingrepp som kan senareläggas utan fara för patienten. Men operationerna är inplanerade av någon anledning och för den enskilda patienten kan det innebära stort lidande och begränsad rörlighet.

Akuta och högprioriterade operationer har genomförts under våren.

– Den vanliga produktionen behöver i första hand komma igång och vi behöver hitta sätt att hantera den vårdskuld som genererats.

Halland har hittills klarat sig hyfsat i coronapandemin jämfört med andra regioner.

– Även om arbetsbelastningen fortfarande är hög så har vi en långsamt nedåtgående trend i våra angränsande regioner.

ANNONS

Samtidigt betonar Christina Svärd att de måste planera parallellt för ett scenario där de måste öka vården för covid-19-patienter igen.

– Vi måste kunna tänka i båda riktningarna.

Med facit i hand, hade Hallands sjukhus kunnat fortsätta med fler operationer?

– Nej, det har varit toppar där vi har fått hantera ett stort antal patienter.

Något positivt som coronakrisen har fört med sig är ett förbättrat och utökat samarbete inom Hallands sjukhus och mellan de stora operationsavdelningarna i Kungsbacka, Varberg och Halmstad.

Hallands sjukhus Varberg.
Hallands sjukhus Varberg. Bild: Edith Camilla Svensson
ANNONS