Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Så ska polisen jaga fartsyndare på halländska vägar

I tre veckor ska polisen jaga fartsyndare på de halländska vägarna. "Vi kommer strikt att rapportera även de som kör lite för fort", säger Jenny Wester, chef för polisens trafiksektion.

Under måndagen inledde polisen sin storsatsning mot fartsyndarna. I tre veckor kommer de västsvenska vägarna att bevakas intensivt.

– Vi kommer att vara ute under dygnets alla timmar, säger Jenny Wester som är chef för polisens trafiksektion i Region väst.

Fokus ligger på de mest olycksdrabbade och riskfyllda vägarna.

– Vi har samverkat med Trafikverket som har tagit fram de vägavsnitt där det är extra viktigt att vi finns. Det kan handla om sträckor som saknar mittseparering eller vägar som vi vet har en höjd medelhastighet.

Polisen vill inte berätta exakt var de kommer att stå, men i Hallands fall handlar det om flera olika vägar. Främst 70-, 80- och 90-sträckor.

Tidigare när polisen har storsatsat har det ofta handlat om att resurserna har fokuserats till ett ställe, så kallade storkontroller. Den här gången testar polisen ett annat bredare arbetssätt.

– Vi har en rejäl verktygslåda och jobbar med flera olika metoder.

Det handlar dels om de vanliga hastighetskontrollerna där uniformerad polis står vid vägkanten och kontrollerar fordonens hastighet med laser.

– Det kommer att stå många polisen synliga längs vägarna.

Civila polisen kommer också att arbeta med dold övervakning. De kommer att fokusera på den så kallade aggressiva körningen.

– Det kan handla om de som kör väldigt mycket för snabbt, eller de som ligger för nära framförvarande bil. Det kan också handla om riskabla omkörningar eller annat riskfyllt beteende i trafiken.

Den tredje arbetsmetoden i den pågående storsatsningen är de mobila fartkamerorna som strategiskt placeras ut på vägarna.

– De som kör för fort fotograferas och lagförs i efterhand.

Jenny Wester är tydlig med att bedömningarna kommer vara tuffa. Även de som kör lite för fort kommer att lagföras.

– I dag håller 46 procent av bilisterna farten. Mer än hälften kör alltså för fort. Trafikverket har gjort en beräkning som visar att om fyra av fem höll hastigheten så skulle vi spara 40 liv per år. Hastigheten är alltså helt avgörande och varje förare måste ta sitt ansvar. Syftet med satsningen är att få till en attitydförändring.

Polisens satsning pågår till den 13 november.