Så påverkas gymmen av den nya tillfälliga pandemilagen

Nya tekniska lösningar och inventering av lokalernas storlek. Gym i Varberg och Falkenberg gör nu olika insatser för att följa lagen och förhindra smittspridning.

ANNONS
|

Under söndagen började den tillfälliga covid-19-lagen gälla som bland annat innebär rättsligt bindande regler för gym- och sportanläggningar. Numera ska alla besökare ha minst tio kvadratmeter till sitt förfogande och verksamheterna måste därför beräkna hur många personer de kan ta emot samtidigt. Antalet ska dokumenteras och skyltas vid alla entréer. Alla anläggningar måste även erbjuda handdesinfektion eller möjlighet att tvätta händerna.

LÄS MER:Så ska länsstyrelsen jobba för att se till att pandemilagen följs

Ny webbtjänst ska underlätta

Sedan den nya lagen trädde i kraft har Actic gjort flera förändringar. Bland annat har antalet passdeltagare minskats till 50 procent av normal kapacitet, antalet tillåtna besökare i lokalerna är nu ännu färre än tidigare och en ny webbtjänst har lanserats.

ANNONS

– På webben kommunicerar vi en prognos för varje anläggning som visar hur många som förväntas besöka anläggningen timme för timme, dag för dag. På så vis ska alla ha möjlighet att planera sitt besök. Dessutom kan man också se realtidsinformation för respektive anläggning, säger Sofia Brandberg, marknadschef för Actic.

Enligt Sofia Brandberg är det en utmanande tid för verksamheten.

– Med tiden har vi lärt oss att se möjligheterna i detta. Det är jätteviktigt att folk fortsätter träna oavsett om det är hemma, utomhus med oss eller inomhus med oss. Det är klart att det är begränsande men i vårt mindset så tycker jag att vi som bolag tänker framåt, säger hon.

Nordic Wellness har också tvingats göra nya anpassningar. Främst har det handlat om att minska antalet deltagare vid gruppträning inomhus.

– Det har påverkat oss ganska mycket, säger Linda Härdin, distriktschef för Halland Nord.

Tidigare var 40 personer välkomna till ett pass i den stora salen i Varberg. Numera tillåts 14, och i cykelsalen minskar antalet deltagare från 20 till 8. I Falkenberg tillåts 15 personer i gruppträningssalen och 6 personer i cykelsalen.

Oförändrat läge för andra

För Friskis och Svettis i Varberg innebär pandemilagen inga stora förändringar enligt verksamhetschefen Mia Rolfes.

ANNONS

– Vi har redan gjort allt enligt detta sedan tidigare så för oss är det ingen skillnad utan det rullar på som förut, säger hon.

På Friskis och Svettis i Falkenberg så får kunderna en flaska desinfektionsmedel när de kommer till gymmet för att personalen ska kunna hålla koll på att maxantalet besökare följs. När alla flaskor används är lokalen full.

Även på Strandhälsan i Falkenberg fortsätter verksamheten i stort sett som tidigare.

– För oss är det ingen skillnad egentligen. Vi gjorde förändringar redan i november när restriktionerna ändrades. Det handlar ju om att hålla nere smittspridning och att folk ska kunna träna tryggt så vi har haft pass med sju deltagare inklusive instruktör sedan dess, säger verksamhetsledare Lotta Peltoarvo och tillägger:

– Vi kommer att beräkna våra kvadratmeter en gång till men jag tror att vi ligger bättre till än de här restriktionerna redan.

LÄS MER:Gymmen i Varberg anpassar sig efter råden

ANNONS