Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Andelen gymnasieungdomar som sommarjobbade förra året var hög i både Varberg och Falkenberg. Men vad det fick ut i lön skiljer sig. Bild: Stefan Bennhage
Andelen gymnasieungdomar som sommarjobbade förra året var hög i både Varberg och Falkenberg. Men vad det fick ut i lön skiljer sig. Bild: Stefan Bennhage

Så mycket tjänade sommarjobbarna i Varberg och Falkenberg

Att sommarjobba är för många gymnasieungdomar den första chansen att tjäna egna pengar. Men hur hög lönen blev skiljer sig mellan kommunerna.

Statistiska centralbyrån har släppt ny statistik över hur många av Sveriges gymnasieungdomar som sommarjobbade och hur mycket de tjänade under 2019. I den går det att läsa att i både Varberg och Falkenberg var det många som sommarjobbade, men att det skiljer sig på vad de tjänade.

I Varberg var det hela 75,9 procent av alla gymnasieungdomar som hade ett sommarjobb förra året. Det är den tolfte högsta siffran av alla kommuner i hela Sverige. Även Falkenberg placerar sig bra över andelen sommarjobbande ungdomar. Där var det 73,4 procent av ungdomarna som hade ett sommarjobb.

Den stora skillnaden mellan kommunerna var den mellan hur mycket ungdomarna i respektive kommun tjänade. I Falkenberg var medelinkomsten 16 035 kronor vilket placerar kommunen på plats 42 på listan. I Varberg däremot var medelinkomsten bara 14 057 kronor vilket gör att kommunen placerar sig först på plats 131.

Fredrik W. Andersson, nationalekonom på SCB, säger dock att man ska vara lite försiktig med att dra för stora slutsatser utifrån vad medelinkomsten visar.

– Vår statistik visar bara den summa som ungdomarna fick ut i lön. Den visar inte hur många timmar de faktiskt jobbade. Det kan vara så att ungdomar i Falkenberg hade en högre sysselsättningsgrad än de i Varberg vilket avspeglar sig i lönen de får ut, säger han.

När det kommer till de branscher som sysselsätter flest ungdomar är det inga stora skillnader mellan kommunerna. I både Varberg och Falkenberg är det inom handel som de flesta ungdomar jobbat följt av hotell och restaurangbranschen.

Hur statistiken för i år kommer att se ut återstår att se men enligt prognoserna kommer den pågående pandemin slå hårt mot just sommarjobb. Vilket gör att både andelen som jobbar och vad det tjänar kommer att sjunka.