Så mår golfklubbarna i HN-land

Antalet golfare i Sverige har minskat stadigt sedan toppen nåddes 2004 då det fanns 554 000 aktiva golfspelare. Även klubbarna i Falkenberg och Varberg har fått känna på nedgången även om den inte är lika stor här. Men tiden är förbi då folk stod i kö och var beredda att betala höga avgifter för att gå med i en klubb.

ANNONS
|

En enkätundersökning som HN gjort bland de åtta golfklubbar som finns i Falkenberg och Varberg visar att klubbarnas ekonomi här är stabil även om det är knapert på sina håll. Flera klubbar uppger också att ekonomin gått från att ha varit bra för tio år sedan till ett sämre läge för fem år sedan, men att det nu ser bättre ut igen.

På fem år har antalet medlemma minskat från drygt 7 116 till cirka 6 780 vilket är ett mindre medlemstapp än riket i övrigt där tappet procentuellt sett är dubbelt så stort. Flera klubbar i Falkenberg och Varberg uppger också att medlemsantalet har ökat något de senaste åren.

ANNONS

En förändring som det minskade antalet medlemmar har medfört är att klubbarna i dag är mer aktiva när det gäller nyrekrytering. Man kan säga att maktbalansen har ändrats mellan klubbar och medlemmar från att intresserade fick ställa sig i kö och betala höga avgifter för att få börja spela golf, till att det i dag är klubbarna som slåss om nya medlemmar och behålla sina befintliga. Det skiftet har bland annat inneburit att flera klubbar erbjuder det som kallas pay and play, det vill säga att man kan spela utan att ha genomgått någon utbildning och tagit grönt kort.

Andra exempel som klubbarna nämner för att göra golfen roligare och passa för fler är nedklippta ruffer, flera tees, gratis korthålsbana för alla, rabatter för kategorier av spelare och att det finns flera typer av medlemskap beroende på hur mycket och när man vill spela.

Flera av klubbarna har uppgett att en av utmaningarna inför framtiden är nyrekryteringen och att fånga upp nästa generationens golfare. Idag är det mycket som konkurrerar om ungdomarnas uppmärksamhet och i Halland har klubbarna därför en överenskommelse som innebär att juniorer inte behöver betala greenfee när de spelar på någon av banorna i distriktet.

En annan svårighet som flera klubbar nämner är att behålla medlemmar och framför allt är det en stor andel av nyblivna golfare som lägger av kort tid efter att de börjat.

ANNONS

Några större förändringar på banorna i Falkenberg och Varberg är inte att vänta inom den närmsta tiden utan klubbarna svarar att det mest handlar om smärre justeringar och kvalitetsförbättringar utöver normalt underhåll.

ANNONS