Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Så många skadar sig på gräsklipparen varje år

Gräsklippning är ett nödvändigt aber för många husägare. Men det gäller att ta det försiktigt, för det kan vara farligare än man tror. Varje år skadas ett antal personer i gräsklipparrelaterade olyckor.

När värmen nu har kommit börjar alla gräsmattor runt om i landet växa i en rasande takt och många ger sig ut i trädgården för att hålla mattan i schack.

För den som inte valt att investera i en robotgräsklippare, som oftast bara är ett hot för djur, finns det dock vissa risker förenat med gräsklippning. Man kan tycka att det borde vara lätt att undvika skador, men varje år söker ganska många människor vård för gräsklipparrelaterade skador.

Mellan 2008 och 2017 inträffade hela 5 444 gräsklipparrelaterade olyckor där de drabbade sökte vård, enligt siffror från Socialstyrelsen som nyhetsbyrån Siren tagit fram. Det ger ett snitt på 544 patienter som söker vård per år.

I Halland har i snitt 18 personer sökt vård för gräsklipparrelaterade olyckor, vilket är en ganska bra siffra om man jämför med de län som ligger närmast oss befolkningsmässigt: Jönköping (24 personer) och Örebro (19 personer).

– Av dem som läggs in på sjukhus är frakturer och amputationer de vanligaste orsakerna, säger Pernilla Fagerström, utredare på Socialstyrelsen, till nyhetsbyrån Siren.

Under 2017 behövde totalt 32 patienter i landet amputera ett eller flera fingrar, medan tio patienter förlorade en eller flera tår. De allra vanligaste skadorna är dock sårskador av olika slag.

Överlägset flest fall av gräsklipparrelaterade olyckor stod Västra Götalands län för, där man i snitt haft 125 fall om året mellan 2008 och 2017.