Så många av vårdpersonalen har smittats på sjukhuset

Trots alla lärdomar från i våras fortsätter vårdpersonal att smittas och smitta varandra med covid-19 på jobbet. Sedan den 1 september har 86 fall anmälts i Region Halland.

ANNONS
LocationVarberg||

Den granskning som tidningen gjorde i somras visade att 72 medarbetare anmält att de insjuknat i covid-19 på sjukhuset i Varberg. Deras anmälningar pekade på brister i rutiner, provtagning, skyddsutrustning och hög arbetsbelastning. Läget verkar inte ha blivit mycket bättre. Anmälningarna fortsätter att trilla in. Från den 1 september till den 25 november anmäldes 86 tillbud och arbetsskador kopplade till covid-19 inom Region Halland.

– Det är inte helt lätt att bevisa att någon har blivit smittad på just arbetsplatsen, säger Arne Kötz, verksamhetschef för klinisk mikrobiologi och vårdhygien inom Region Halland.

Flest anmälningar i Varberg

Granskningen av första vågen visade att sjukhuset i Varberg hade fyra gånger fler anmälningar om smittade medarbetare än sjukhuset i Halmstad. Nu under andra vågen har Halmstad nästan kommit ikapp. Från den sydligaste av de två städerna har 33 anmälningar gjorts medan vårdinrättningarna i Varberg står för 37 stycken.

ANNONS

I en anmälan står att läsa att en patient på uppvak hostar kraftigt. Två dagar senare insjuknade två medarbetare som jobbat med patienten. Detta rörde en avdelning på sjukhuset i Varberg.

En anmälan handlar om en medarbetare som insjuknade redan i våras men som fick vårdas på sjukhus under en månads tid, en del av den tiden behövde hen intensivvård.

Trånga utrymmen

Från en annan avdelning på samma sjukhus har en anmälan gjorts av en medarbetare som insjuknat i covid-19. ”Troligtvis av medarbetare eftersom många är sjuka, kanske via patient?”, står det i anmälan. Flera anmälningar tar också upp trånga gemensamhetsutrymmen som inte är tillräckligt städade.

Enligt Arne Kötz är frågan om hygienrutiner och skyddsutrustning under ständig diskussion.

– Våra basala hygienrutiner är bra och de ska skydda rätt men det kan finnas brister i det normala arbetet. Då är det hur man efterföljer rutinerna som behöver skärpas, säger han.

Ingen skärpning av rutiner

Det finns i nuläget inga planer på att införa ytterligare hygienrutiner som att vårda alla patienter som covid-patienter med konstaterad eller misstänkt smitta.

– De allra flesta regioner har likadana rutiner som oss, det är också vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Inom vissa verksamheter kan personalen ha mer skydd som inom förlossningen där patienterna flåsar mycket, säger han.

ANNONS

En anledning till att inte införa utrustning som skyddar mot covid-19 för all vårdpersonal är att den utrustningen är väldigt påfrestande att arbeta i för personalen.

Flera anmälningar handlar också om skyddsutrustningen. ”Allergisk reaktion mot nytt munskydd som anses vara bra och säkert mot covid”. ”Munskydd Dräger sitter inte tätt. Torra nässlemhinnor och tryckmärken över näsrygg och kinder”. ”Vid användande av skyddsmask fick allergisk reaktion i huden i ansiktet och i halsen - orsakade att ett blodkärl sprack i halsen.”

– HR regionalt följer och sammanställer anmälningarna veckovis för att snabbt kunna analysera vad som händer, se eventuella behov av övergripande åtgärder och för att aktivt kunna erbjuda stöd till berörda chefer vid hantering av olika händelser, säger Anna Sköld, HR-strateg Region Halland.

Skyddsmask som användes vid vård av coronasmittade patienter. Bilden har inte med den aktuella anmälan att göra.
Skyddsmask som användes vid vård av coronasmittade patienter. Bilden har inte med den aktuella anmälan att göra. Bild: Håkan Johansson

LÄS MER:Fyra gånger fler smittade på Varbergs sjukhus

LÄS MER:72 medarbetare på sjukhuset i Varberg anmälde smitta av covid-19

LÄS MER:Skyddsombudet berättar om läckande andningsskydd på IVA

LÄS MER:Avdelningschefen berättar om omställningen på Varbergs sjukhus

ANNONS