Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild: Bengt Christian/GP arkiv

Så många åkte fast i trafikkontrollerna

Över 1 500 fartsyndare åkte dit när polisen genomförde en stor trafiksatsning i regionen.

I tre veckor pågick polisens stora trafiksatsning, som HN tidigare har berättat om. Fokus låg på särskilt olycksdrabbade vägar i Västsverige. Främst 70-, 80- och 90-sträckor.

Polisen satsade dels på de vanliga fartkontrollerna med uniformerad polis, men också på civila poliser som fokuserade på förare som till exempel inte höll avstånd eller gjorde farliga omkörningar. Det placerades också ut mobila fartkameror på strategiskt utvalda platser.

Totalt 1 526 förare åkte dit för fortkörning. 69 av dem blev av med körkortet.

– Jag är väldigt nöjd. Det är ett bra arbete som har utförts på vägarna. En hel del personer blev rapporterade men det är viktigt att poängtera att vårt mål inte var att sätta dit så många människor som möjligt. Målet var främst att förändra människors attityd, säger Jenny Wester, som är chef för polisens trafiksektion i Region väst.

Trafiksatsningen ledde också till att flera andra brott kunde rapporteras. Jenny Wester minns särskilt ett skräckexempel.

– En trafikpolis såg en bil som körde för nära framförvarande bil. Han körde då efter bilen och kontrollerade föraren. Det resulterade i att föraren nu är misstänkt för rattfylleri, vårdlöshet i trafik, grov olovlig körning, narkotikabrott, dopingbrott och brott mot knivlagen.

Tidigare när polisen har storsatsat har det ofta handlat om att resurserna har fokuserats till ett ställe, så kallade storkontroller. Den här gången testade polisen ett annat bredare arbetssätt.

– Jag kan mycket väl tänka mig att vi gör en liknande satsning igen.