Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Så löser sjukhusen sin bemanning på akuten

Sommarens bemanning för akutmottagningarna i Halmstad och Varberg är nu lösta. Akuten kommer inte att stängas, men samtal fortsätter mellan arbetsgivaren och facket för framtida lösningar.

– Huvudskyddsombuden på Hallands sjukhus har nu haft möte med arbetsgivaren och det blev ett väldigt positivt möte. Akuten kommer inte att behöva stängas i sommar, säger Vårdförbundets ordförande Camilla Tellström.

Hundratals pass var olösta och förutom de vanliga erbjudandena om bonusar till anställda som flyttade sin semester lockade arbetsgivaren med en timlön på 600 kronor för sjuksköterskor som ville ta passen.

Nu är sommarens bemanning för akutmottagningarna i både Halmstad och Varberg i stort sett lösta.

– Jag vet faktiskt inte hur många det var som tog 600-kronorserbjudandet. Jag vet heller inte om det är flertalet som har tagit något pass eller om det är några få som tagit många, säger Camilla Tellström.

Enligt Camilla Tellström arbetar både arbetsgivaren och Vårdförbundet nu utefter samma problembild, något hon ser som en stor framgång.

– Det känns verkligen wow, en sådan lättnad. Vi är alltid skarpt kritiska men det här är början. Nu handlar det i stället om att jobba för framtida lösningar, säger hon.

Även om sommarens problem är lösta förklara Camilla Tellström att det ligger ett gigantiskt arbete framför dem. De fortsatta problemen handlar om att säkra bemanningen på akuten även efter sommaren. Problemen som kvarstår rör huvudsakligen arbetsmiljön och arbetsbelastningen på akutmottagningarna.

– Det är färre sjuksköterskor i tjänst och personalen ska jobba med samma patientflöde. Det kan leda till problem. De som jobbar övertid ska orka med att jobba så att sjukskrivningar undviks. Vi måste ha en plan b och en plan c, säger Camilla Tellström.

Juliska Tot-Wikström som är samordare och huvudskyddsombud för Vårdförbundet Hallands sjukhus Halmstad berättar att de nu väntar på ett skriftligt svar från arbetsgivaren.

– Vi sitter fortfarande i diskussion och samtal och det är arbetsmiljön och arbetsbelastningen som vi fortsätter att tala om. Vi vill hitta en hållbar lösning så att inte problemen återkommer, säger Juliska Tot-Wikström.

Läs också: Vårdförbundet: Vi kan tvingas stänga akuterna