Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Den som önskar vårvärme får öka söderut. Bild: Stefan Bennhage
Den som önskar vårvärme får öka söderut. Bild: Stefan Bennhage

Så långt borta är den meteorologiska våren

Vårvärmen är ännu långt borta – söderut i Europa. Och efter lite plusgrader i början av veckan väntas åter kyligare temperaturer.

Kung Bore kopplade greppet om såväl Västsverige som Sverige under andra hälften av februari och början av mars. Och de som hoppas på lite vårväder får vänta ett tag till.

– Det kommer faktiskt att vara rätt milt i början av veckan, i kombination med lågtryck. Senare under veckan – från torsdag – kommer det in ett högtryck över landet men det för samtidigt med sig kall luft från norr, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Den meteorologiska definitionen av våren – som inte nödvändigtvis överensstämmer med allmänhetens upplevelse – är att medeltemperatur ska vara över noll grader sju dygn i sträck. Det kommer Göteborg och Västsverige knappast att få uppleva den närmaste veckan om prognosen håller i sig.

Försenad ankomst

– Statistiskt sett så brukar det vara vår kring Göteborg, Skåne, Blekinge, Öland och Gotland runt 10 mars – våren är lite försenad i år.

Däremot fick delar av Skåne meteorologisk vår redan i mitten av februari – men även skåningarna fick sedan kallare väder igen.

Var ska man befinna sig om man vill uppleva vårvärme enligt vanligt folks uppfattning – sol och 15 grader?

– Då får man ge sig längre söderut i Europa. I forna Jugoslavien, Ungern och Rumänien finns det bättre möjligheter att kunna uppleva sådana temperaturer och södra Spanien är det 17-18 grader och i södra Italien runt 20 grader.