Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

HN/Arkiv

Så kan tågtrafiken drabbas av lönekonflikt

Fackförbundet Seko vill satsa på de mest lågavlönade medlemmarna. Men arbetsgivaren stretar emot. Om konflikten inte får en lösningen inom kort bryter en stor tågstrejk ut.

Service- och kommunikationsfacket, Seko, varslar om strejk på spårtrafikområdet från och med den 12 maj. Konflikten grundar sig i att Almega vägrar att ge Sekos medlemmar samma löneökningar som industriarbetarna har fått igenom.

– Almega kräver att våra medlemmar ska jobba fler helger och att arbetstid ska kunna skrivas ut på fridagar för att våra medlemmar ska få samma löneökningar som till exempel industri, säger Thomas Gorin Weijmer, Sekos ombudsman som ansvarar för spårtrafik.
Facket trycker på att medlemmarna redan har tuffa arbetstider. Sekos krav är ett nytt avtal på 6,5 procent på tre år samt en extra insamling för de med en månadslön under 24 000 kronor.

Varslet är utformat som en trestegsraket. Först tas bland annat lokalvårdare på tåg- och tunnelbanan i Stockholm ut i strejk. Om inte Seko fått gehör för sina krav eskalerar konflikten den 16 maj. Då berörs alla lokförare på SJ Götalandståg, som bland annat kör Västtrafikens pendeltåg. Även anställda som arbetar på Green Cargos malmtåg berörs av strejken. Konflikten kan komma att trappas upp ytterligare den 19 maj när tågvärdar på tågoperatören Transdev i Malmö drar ut i strejk. 
Hur kommer konflikten att drabba tågresenärerna?
– I det första steget kommer det att bli smutsigare på tågen och i tunnelbanan. Sedan kommer störningar i tågtrafiken att förekomma, berättar Thomas Gorin Weijmer.

Inget företag i Halland är berörd av konflikten. Men Hallandstrafikens tågoperatör Transdev och Västtågen är berörda av varslet. Även störningar i tågtrafiken över Öresundsbron är att vänta om inte parterna löser konflikten innan den 19 maj. Varslet berör sammantaget cirka 1 000 Seko-medlemmar. 
– Först i andra steget kan vår trafik komma att drabbas. Det gäller då tågtrafiken på Viskadalsbanan samt de två tågturer på Västkustbanan som körs av Västtågen, 07:05 från Varberg till Göteborg och 16:40 från Göteborg till Varberg, säger Sofia Andersson, kommunikationsstrateg på Hallandstrafiken.

Även fackförbundet Fastighet har en pågående konflikt med Almega som berör Ringhals.