Erika Erlingson, utvecklingsledare på hållbarhetsavdelningen i Falkenbergs kommun, säger att det främst är lantbrukare som har utsatts för våldbejakande extremism i Falkenberg.
Erika Erlingson, utvecklingsledare på hållbarhetsavdelningen i Falkenbergs kommun, säger att det främst är lantbrukare som har utsatts för våldbejakande extremism i Falkenberg. Bild: Privat och Fredrik Wirbing/HN

Så jobbar Varberg och Falkenberg mot extremism

Varbergs kommun och Falkenbergs kommun är överens om att våldsbejakande extremism ska förebyggas, men hur de jobbar för att förhindra det skiljer sig.

ANNONS
|

I Falkenberg upprättades en handlingsplan för att motverka våldsbejakande extremism 2015. Handlingsplanen är ungefär en halv A4-sida lång, och enligt Erika Erlingson, utvecklingsledare på hållbarhetsavdelningen i Falkenberg, har den inte justerats sedan den skrevs.

– Vad jag vet har vi inte haft någon diskussion om att uppdatera handlingsplanen, men arbetet mot våldsbejakande extremism är en del av kommunens hela brottsförebyggande arbete där vi jobbar intensivt med polisen och Region Halland genom en samverkan överenskommelse.

Främst lantbrukare som har drabbats

Enligt Erlingson är den typen av våldsbejakande extremism som främst förekommer i Falkenberg riktad mot lantbrukare.

– Det finns olika typer av våldsbejakande extremism, och i Falkenberg skulle jag säga att signalerna främst har riktat sig mot lantbrukare.

ANNONS

Erlingson uppmanar till dig som misstänker att en närstående är på väg in i det våldsbejakande att kontakta en nationell stödlinje.

– De är utbildade och duktiga där, och i Falkenberg finns givetvis socialtjänsten. Man kan också kontakta elevhälsan om man som förälder känner sig orolig.

Räddningstjänsten, polisen och kommunen

Inom Varbergs kommun är det Räddningstjänsten Väst som ansvarar för säkerhet- och trygghetsfrågor såväl som det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism.

2018 skapade kommunen en strategi för hur de att jobba för att förebygga extremism. Strategin gäller tills vidare och bygger på de 12 rekommendationer som den nationella samordnaren har utformat.

– Vi har inga direkta facit. Vi jobbar ihop med polisen och försöker se när det väl börjar poppa ut. Det är väldigt händelsebaserat, säger Ronny Andersson, säkerhetsansvarig på Varbergs kommun.

Enligt Andersson är det inte särskilt vanligt med våldsbejakande extremism i Varberg. men när det förekommer är det främst från högerextrema.

– Vi har inte haft några stora händelser, men de visar att de finns i vårt område. Ibland sätter de upp klistermärken, lägger ner flygblad i brevlådor, och står utanför något varuhus med plakat och sprider sin propaganda.

Det är våldsbejakande extremism:

”Individer, grupper och organisationer som hålls samman av en ideologi och betraktas som våldsbejakande genom att de utifrån denna förespråkar, främjar, eller utövar våld, hot, tvång eller annan allvarligt brottslighet för att uppnå förändringar i samhällsordningen; påverka beslutsfattandet eller myndighetsutövningen eller hindra enskilda individer från att utöva sina grundlagsfästa fri- och rättigheter.” (Säkerhetspolisen 2019, s. 60).

Säkerhetspolisen följer tre huvudsakliga miljöer:

– Den vänsterextrema miljön, tidigare kallad autonoma miljön.

– Den våldsbejakande islamistiska miljön.

– Den högerextrema miljön, tidigare kallad vit makt-miljön.

Källa: Center mot våldsbejakande extremism

Läs mer: Rustar mot våldsverkare

ANNONS