Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Olsson är ansvarig för Region Hallands besöksnäringsavdelning Visit Halland. Han oroas av att många småföretag i branschen riskerar konkurs. Bild: Arkiv
Jonas Olsson är ansvarig för Region Hallands besöksnäringsavdelning Visit Halland. Han oroas av att många småföretag i branschen riskerar konkurs. Bild: Arkiv

Så illa gick det för besöksnäringen 2020

Dystra siffror för besöksnäringen när Tillväxtverket summerar 2020. Konkurshotet är fortsatt stort för många småföretagare i branschen.

Tillväxtverket har släppt ny preliminär statistik som visar hur illa situationen är för besöksnäringen i landet. Intäkterna halverades nästan och stannade på ungefär 15 miljarder kronor mindre än 2019. Minskning i antal gästnätter stannade på 36 procent vilket är alarmerande siffror.

Framför allt var det de utländska turisterna som uteblev. På helåret minskade de utländska gästnätterna med 70 procent. Den inhemska turismen minskade med 24 procent.

Turismen i Halland minskade med 20 procent

Alla län i landet tappade. Halland var ett av de län som klarade sig bäst. Gästnätterna minskade här med omkring 20 procent. Alltså trots allt en omfattande minskning även här och med tanken på rådande restriktioner så finns ingen ljusning i sikte.

– Just nu är läget för besöksnäringen i Halland verkligen kritiskt. Restriktionerna gör ju att så gott som allt resande kopplat till affärsresande och konferenser ligger nere, säger Jonas Olsson som är ansvarig för Region Hallands besöksnäringsavdelning Visit Halland.

Bilden delas av Tillväxtverket:

– Det blev ett historiskt dystert år för besöksnäringen med stora intäktsbortfall och många varsel. Den återhämtning vi sett i industrin har inte visat sig inom tjänstesektorn, utan hotell och restauranger har drabbats stenhårt av pandemin och restriktionerna. Dessvärre ser problemen ut att fortsätta under första halvan av 2021, tills smittan är under kontroll, säger Kristian Seth, analyschef på Tillväxtverket, i ett pressmeddelande.

Många småföretagare hotas av konkurs

Jonas Olsson berättar att september och oktober gick hyfsat för branschen. Och det var tack vare privatmarknaden. Men sedan de nya restriktionerna trädde i kraft i början av november förra året så har också privatresandet minskat.

– Stadshotellen har en så gott som obefintlig beläggning. Hotellen med egna reseanledningar har fortfarande ett privatresande men på en låg nivå jämfört med före november, säger Jonas Olsson.

På grund av alkoholstoppet är läget väldigt pressat även för restaurangbranschen säger Jonas Olsson. Han menar också att de stöd som finns betalas ut för långsamt vilket leder till problem för företagen

– Vi får signaler om att många småföretag riskerar konkurs. Nu står hoppet till att vaccineringen kan komma igång under våren så att resandet kommer igång till sommaren, säger Jonas Olsson.

LÄS MER: Färre Gekåsbesökare och nya restriktioner borgar för tuff vinter

LÄS MER: Oron gör att Visit Halland satsar på en höstkampanj

LÄS MER: Nu laddar kommunerna för att turisterna ska komma