Pollensäsongen är redan igång i Halland. Under veckan har det uppmätts måttliga halter av hassel och höga halter av al väntas mot veckoslutet.
Pollensäsongen är redan igång i Halland. Under veckan har det uppmätts måttliga halter av hassel och höga halter av al väntas mot veckoslutet. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Så här skiljer du pollenallergi från covid-19

Nu när pollensäsongen är här igen riskerar ungefär en femtedel av svenskarna få allergiska besvär. Och det kan vara svårt att veta om det är allergi eller covid-19 man drabbats av.

ANNONS
|

– Det finns några tydliga skillnader som man kan hålla koll på. Pollenallergi ger ofta rinnsnuva, vilket är ovanligt vid en covid-infektion. Och med covid får man ofta feber vilket är väldigt ovanligt i samband med pollenallergi, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat i Stockholm.

Däremot förklarar Annika Svedberg att det finns de symtom som kan drabba en i båda fall, som andningssvårigheter. Får man det rekommenderar hon att direkt vända sig till vården för att reda ut härkomsten då det kan vara så att man behöver astmamedicin.

Pollensäsongen redan här

Här i Halland är pollensäsongen redan igång; det har uppmätts måttliga halter av hassel under veckan och höga halter av al väntas mot veckoslutet.

ANNONS

Annika Svedberg säger att årets pollensäsong väntas bli lång, att den precis som förra året börjat lite tidigare och kan fortsätta lite längre in på hösten än vanligt.

– Att det blir så beror både på tidig värme men även på ljuset. Det är inte bara varmare temperatur, utan även solljuset som bidrar till att pollen bryter ut tidigare, förklarar hon.

I januari genomfördes en Sifo-undersökning där 2414 svenskar tillfrågades huruvida de känner oro för sin allergi kopplat till coronaviruset.

16 procent svarade att de har upplevt oro kring sin pollenallergi i samband med coronapandemin. Och 28 procent svarade att de har upplevt svårigheter att skilja sina allergiska symtom och eventuell covid-19. Av dessa var 34 procent kvinnor och 22 procent män.

De flesta är inte oroliga

Men de allra flesta upplever ändå ingen oro. Hela 72 procent av de tillfrågade i undersökningen svarade att de inte känner någon oro kring sin pollenallergi i samband med coronapandemin.

– Det kan nog bero på att de känner en bättre förståelse nu för vad covid-19 är och därmed har lättare för att skilja det från pollenallergi, säger Annika Svedberg.

– Men känner man ändå att det är svårt att utröna vad som drabbat en så är vårt råd att som första åtgärd ta sin allergimedicin och se om den ger någon verkan innan man gör något annat.

ANNONS

Annika Svedbergs främsta råd när pollensäsongen kommer är att börja medicinera i förväg. Man kan följa rapporterna och börja någon vecka innan det förväntade utbrottet föreslår hon.

– Jag ser att många blir förvånade varje år när pollensäsongen kommer. Det bästa försvaret är att förbereda sig och agera proaktivt.

Dessa symtom skiljer covid-19 från allergi

Symtomcovid-19Allergier
FeberVanligtFörekommer
TorrhostaVanligtFörekommer
Rinnande näsaOvanligtVanligt
AndnödVanligtVanligt
HalsontFörekommerNej
NysningarNejVanligt
HuvudvärkFörekommerFörekommer
Fakta från doktorn.com

ANNONS