Så gör du för att slänga julgranen på rätt sätt

Den 13 januari dansar julen ut men många hallänningar har redan börjat slänga ut granarna. Andreas Karlsson på återvinningscentralen tycker att folk är duktiga på att sortera rätt, men att det trots det finns en del att jobba på.

ANNONS
|

Att bli kvitt sin julgran kan ibland vara lättare sagt än gjort. Att slänga den i skogen räknas som nedskräpning och kan föra med sig böter och därför det det återvinningscentralen som gäller. På Sandladan i Falkenberg ligger redan en jättehög med granar. Stephan Nilsson med barnen Elias och Neo besökte återvinningscentralen på lördagen och slängde två stora granar på rishögen.

– Det är vår gran och mina föräldrars gran. Det är ”köpegranar” och de var riktigt fina, men nu var det dags för dem att slängas, säger Stephan Nilsson.

Vissa slänger granen med ljusen kvar

Redan första dagen de öppnade efter jul kom folk för att slänga sina granar, berättar Andreas Karlsson som är miljöarbetare på återvinningsstationen i Falkenberg. Stephan Nilsson med familj gjorde allting rätt, men det finns en hel del att tänka på när det kommer till att göra sig av med julgranen.

ANNONS

– Den måste vara ren från allting. Det ska inte vara någon plast kvar eller julgransbelysning eller något annat pynt. Bara själva granen, och den ska slängas bland riset och inte i smådelar på komposten säger Andreas Karlsson.

Att julgranar slängs på fel ställe och på fel sätt är inte ett jättestort problem, men det förekommer och skapar en del extra arbete.

– En del slänger till och med hela plastpåsar med nedklippta granar, men just i år tycker jag faktiskt att de flesta varit väldigt duktiga på det här, säger Andreas Karlsson.

Vanligt att plastgranar sorteras fel

Även om antalet levande granar som slängs överstiger antalet plastgranar är det vanligare att plastgranarna sorteras fel och hamnar bland brännbart eller hårdplast.

– Plastgranen ska gå i metallskroten. Många tror att den ska hamna i hårdplasten men hela innanmätet är ofta stålvajrar och stålram. Har man en mindre plastgran med inbyggd ljusslinga ska den hamna i elektronik, säger Andreas Karlsson.

Carl Flädjemark och Erik Flädjemark fick in två stycken granar i bagaget.

– De är inte särskilt stora. Så får det bli om man bor i lägenhet och inte har så mycket plats. Det blir en himla massa granris att ta hand om ändå och vi får sopa och dammsuga och hålla på, men det är det värt. Det ska vara en riktig gran och ingen plast, säger Carl Flädjemark.

ANNONS
ANNONS