Så går det till när du testar dig för covid-19

Nu kan invånare i Halland med symtom på covid-19 testa sig för att se om de har en pågående infektion. I alla kommuner finns provtagningsplatser där allmänheten kan hämta, utföra och lämna självtest efter att ha bokat en tid hos 1177.se.

ANNONS
|

På onsdagen inleddes den allmänna provtagningen för covid-19 i Halland. Vid klockan åtta på morgonen hade över 250 provtagningar bokats in under dagen.

– Vi ser att det här rullar på rätt snabbt och det känns väldigt roligt att invånare redan har hittat tjänsten och förstår att den är igång. Och att vi får testa att allting fungerar i stor skala i dag, säger Mika Jägerstedt som är projektledare för den utökade provtagningen.

Provtagningen riktar sig till vuxna med symtom och sker genom självtester som visar om man har en pågående covid-19-infektion. Den som vill göra ett test måste boka en tid och plats genom 1177.se.

ANNONS

LÄS MER:Antalet bekräftade fall av covid-19 i Halland väntas ”sticka iväg”

Efter provtagning dröjer det cirka två dygn innan provsvar dyker upp i 1177 Vårdguidens e-tjänster.

– Det tar max två dygn. Det kan vara kortare svarstid men vi vill ha reservation för att analysen tar lite längre tid, förklarar Mika Jägerstedt.

För de som inte har möjlighet att boka tester digitalt finns alternativ, förklarar hon.

– Om man inte kan logga in finns ett telefonnummer till pandemimottagningen som ombesörjer att man får hjälp med att boka provtagning. Dessa instruktioner finns att få genom att ringa 1177 eller sin vårdcentral.

De som inte kan ta sig till en provtagningsplats kan skicka ett ombud. Det är också möjligt att beställa hemleverans.

Självtesten kommer i små kit med instruktioner och består av topsning i näsan och i svalget samt ett salivprov.

På provtagningsplatserna finns en minibuss med personal som delar ut och samlar in testen. Invånarna genomför provtagningen på egen hand i sin bil eller på anvisad plats utomhus.

Under en presskonferens på onsdagen demonstrerade Region Hallands utsända självprovtagare Ida Josephsson hur det hela gick till.

– Jag tycker att det gick bra. Det kittlade lite i näsan att ta näsprovet. Att titta i en spegel när man gjorde svalgprovet gjorde att det gick rätt så lätt, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Region Hallands budskap inför sommaren: Sänk inte garden

Självtestet, som är validerat av Folkhälsomyndigheten, är inte av samma typ som de som tas på sjukhuset.

– Själva analysmetoden är samma men provtagningssättet är ett annat. På sjukhuset tar man normalt ett prov längst in i bakre näsväggen, som är lite mer plågsamt och besvärligt, säger Anders Åkvist, regional chefläkare i Halland.

Hur säkra är testen?

– Själva analysen är jämförbar med de analyser som vi gör i våra egna labb och det är god säkerhet i dem. Sen finns det såklart felkällor om man inte lyckas utföra testningen på sig själv men det har man undersökt och försökt kompensera för genom att man gör mer omfattande provtagning på sig själv med både saliv, näsa och bakre svalgvägg. På det sättet når vi upp i en god säkerhet på även det här provet, säger Anders Åkvist.

I nuläget finns tolv stycken provtagningsplatser i Halland, som är fördelade över samtliga kommuner. Även hemleverans erbjuds i alla kommuner i länet.

Hur många har ni kapacitet för att testa?

– Nu har vi tagit del av en tjänst som Folkhälsomyndigheten upphandlat och den har en mycket stor kapacitet, mycket mer än vad vi förväntar oss att vi kommer behöva här i Halland, säger Anders Åkvist och fortsätter:

ANNONS

– Det är svårt att uppskatta hur stor efterfrågan kommer att vara, vi har siffror på allt mellan 5 000 till 15 000 i veckan.

LÄS MER:Personal vårdade coronapatient utan godkänd skyddsutrustning

Fakta: Självprovtagning covid-19

Vem kan boka?

Den som är 18 år eller äldre

Den som har symtom på covid-19 som du fått de senaste dagarna

Den som har haft symtom i minst 24 timmar

Den som kan ta provet på sig själv – i näsa och svalg med provtagningspinne

Den som bor eller är på besök i Halland.

Källa: Region Halland

ANNONS