Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En jordfabrik i en plasthink på en balkong. Om du har djur gör du klokt i att ha lock på så länge djuren är i närheten – annars riskerar du att göra en toalett! Ta gärna av locket när djuren inte är nära för att inte skapa en för blöt och syrefattig miljö. Bild: Matilda Carlström
En jordfabrik i en plasthink på en balkong. Om du har djur gör du klokt i att ha lock på så länge djuren är i närheten – annars riskerar du att göra en toalett! Ta gärna av locket när djuren inte är nära för att inte skapa en för blöt och syrefattig miljö. Bild: Matilda Carlström

Så enkelt gör du din egen jordfabrik

Med bokashimetoden kan du producera din egen finfina jord för vårens omplanteringar och inomhussådder.

Bokashi är en komposteringsmetod och att göra sin egen bokashijord kallas för att göra en ”jordfabrik”. Jordfabriken går att göra såväl inomhus i lägenheten eller utomhus i trädgården. Allt du behöver är en hink, bokashiströ, matrester och eventuellt ett kärl att låta matresterna förvandlas till näringsrik jord i.

Steg 1:

Du kan antingen köpa en hink avsedd för bokashi som är utrustad med en liten kran med vilken du kan tappa den på lakvatten (som väl utspätt blir perfekt gödsel!). Eller så tillverkar du en själv. Finns flera instruktioner på nätet. Köp bokashiströ, och utse en bra plats till jordfabriken. Till exempel en plastback, en pallkrage eller ett hörn av rabatten.

Steg 2:

I din bokashihink lägger du ditt komposterbarbara avfall allt eftersom det skapas och varvar det med lite bokashiströ som du hittar i flera butiker eller på nätet. Ströet består av EM, det vill säga effektiva mikroorganismer. I en syrefattig miljö bryter de ner matresterna i en fermenteringsprocess. En slags surkål bestående av dina gamla matrester kan man säga. Matresterna blir därför snabbt till jord när de i steg 3 kommer i kontakt med jordbakterier. När hinken är full ska den efterjäsa i minst två veckor.

Steg 3:

När bokashin, det vill säga ditt fermenterade matavfall, har efterjäst i två veckor ska det äntligen ner i jordfabriken! Du blandar det med jord, ungefär 50/50, rör runt, toppar med ett lager jord och väntar. Första dagen kan det lukta något surt i rummet där du har jordfabriken, men det

En jordfabrik i en plasthink på en balkong. Om du har djur gör du klokt i att ha lock på så länge djuren är i närheten – annars riskerar du att göra en toalett! Ta gärna av locket när djuren inte är nära för att inte skapa en för blöt och syrefattig miljö.

är inget att oroa sig över. Efter bara några veckor har du skapat finfin jord!

Jordfabriken

Du kan ha din jordfabrik i en hink inomhus i rumstemperatur. Tänk då på att helst inte ha ett plastlock eftersom det kan bli för blött och syrefattigt i hinken. Ett jordlock duger gott och väl. Vill du vara extra noga kan du bottna hinken med tidningspapper eller äggkartonger till exempel för att skapa en torrare miljö. Utomhus kan du gräva det bokashin direkt i jorden du ska odla i, eller ha en specifik jordfabrik i till exempel en pallkrage eller ett hörn av rabatten. Undvik att plantera ut plantor i några veckor där du grävt bokashi då det blir för surt i några veckor.

Tips! Det lakvatten som produceras i bokashihinken och som du med en kranhink kan tappa ur är perfekt som gödnings åt dina plantor! Spä ut det 1:100 i vatten, det vill säga en matsked bokashiakvatten till en liter vatten.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.