Åskan drog in över Halland under natten till onsdagen. Bilden är en arkivbild från ett tidigare åskoväder i Halland.
Åskan drog in över Halland under natten till onsdagen. Bilden är en arkivbild från ett tidigare åskoväder i Halland. Bild: Johnny Samuelsson

Så drog åskan in över Halland

Under tisdagskvällen och natten mot onsdag drog ett rejält åskoväder in över Halland. Nu följer räddningstjänsten ovädret för att ligga i framkant.

ANNONS
|

Många hallänningar hörde säkerligen en och annan smäll under natten. Ett regnområde med åska bildades över mellersta Halland och letade sig norrut. De södra delarna av länet förblev relativt förskonade.

– Framför allt i norra Halland var det intensivt regn och mycket åska. Det började omkring Hyltebruk och sedan rörde det sig upp mot Ullared och ut mot kusten, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Falkenbergarna fick sig någon enstaka lokal skur, medan invånarna i Varberg kunde bevittna både blixtnedslag och desto mer regn. Räddningstjänsten i väst fick åka ut på ett par larm, men inga större händelser.

– Det var röklukt i Varberg. Blixten hade slagit ner men ingen utvecklad brand. Vi åkte också ut på en vattenskada där vi pumpade en fastighet i Stråvalla, säger Thomas Andersson, räddningstjänstens inre befäl.

ANNONS

Mer åska på ingång

De varma temperaturerna ser ut att fortsatt hålla ett hårt grepp om Halland. Även under onsdagen väntas regn och åska dra in över länet.

– Vi ser inpå eftermiddagen att det ser ut att bildas skurar i Halland, där tyngdpunkten ligger i den norra delen och att åskan kan förekomma även där, säger SMHI:s Linus Karlsson.

Räddningstjänsten håller koll på ovädret, men inget tyder på att de behöver höja beredskapen.

– Vi gör inget särskilt med bemanningen. Vi följer ovädret och ser var det går in för att ligga i framkant, men vi har inte höjt någon beredskap, säger Thomas Andersson.

ANNONS