Så blir vädret under Tall Ships Races

Åska, kulingvindar och tätt mellan regnskurarna – väderprognosen för Tall Ships Races-helgen ser väldigt dyster ut. – Jag hade kanske inte valt att arrangera en segelfest i Halmstad den här helgen, säger Christoffer Hallgren, meteorolog.

ANNONS
|

Regnområdet som säkerligen förstörde en och annan midsommardans i Halmstad har dragit vidare och de kommande dagarna ser ut att bjuda på en del solglimtar, även om den riktiga sommarvärmen dröjer något.

Glädjande väderbesked för alla som just nu arbetar med att ställa i ordning hamnområdet för helgens stora segelfest – Tall Ships Races. Prognosen för torsdagen, när de första skeppen seglar in mot kaj, är dock inte lika glädjande.

– Stora regnområden är på väg in söderifrån. Det drar in under torsdagen, mitt på dagen, och det blir tidvis regn under kvällen, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

Hallgren säger också att prognosen än så länge är lite osäker. Det finns vissa frågetecken kring vilken väg regnområdena tar när de når Sverige, men oddsen är inte på Halmstads sida.

ANNONS

– Jag hade kanske inte valt att arrangera en segelfest i Halmstad den här helgen, säger meteorologen.

Under natten mot fredagen och under fredagsförmiddagen finns det risk för åska – och ungefär samtidigt börjar regnet att tillta.

– Det ser ut att bli ganska ihållande regn. Det kommer inte att regna konstant från torsdag till söndag, men det blir tätt mellan skurarna.

Som om åskan och regnet inte var nog kommer också vinden att tillta under helgen. Under torsdagen drar ostliga vindar in, med 7-8 meter per sekund. Under fredagen byter vinden riktning och då drar blåsten in från sydväst i stället.

– Då blir det snudd på kulingvarning med 13-15 meter per sekund. Det ligger sedan delvis kvar under lördagen och söndagen, säger Christoffer Hallgren.

Men prognosen är inte bara negativ – den varma luften från medelhavet som orsakar nederbörden för också med sig hyfsade temperaturer. Står man ut med regn och blåst kan man ”njuta” av uppemot 20 grader i helgen.

ANNONS