Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Rebecka Kvint/Arkiv
Bild: Rebecka Kvint/Arkiv

Sällanresenären får ett höjt biljettpris inom Hallandstrafiken

Det har blivit dyrare att resa med kollektivtrafiken till Göteborg för den som reser sällan. Hallandstrafikens enkelbiljetter gick upp i pris när Västtrafik gjorde om zonindelningen.

Förr förra veckan rapporterade Hallands Nyheter att från och med den 4 november så blev det billigare att pendla från Halland till Göteborg och Västra Götalandsregionen. Detta på grund av att Västtrafik har gjort om sin zonindelning. De har minskat ner från 70 till 3 zoner.

LÄS MER: Tjuvåkning i Hallandstrafiken ökar med 150 procent under pandemin

För den som reser mer sällan så kommer det tvärtemot att bli dyrare. Inga större skillnader, men dock en höjning. Före den 4 november kostade en enkelbiljett mellan Varberg och Göteborg 110,25 kronor. Idag kostar samma biljett 119,25 kronor. Vilket är en prishöjning med 8 procent. Reser du från Falkenberg blir skillnaden 6 procent. Förr kostade en enkelbiljett 147,25 kronor. Idag kostar den 156,25 kronor.

Hallandstrafikens kommunikationschef Yasmine Möllerström-Henstam förklarar varför vissa biljetter blir billigare medans andra blir dyrare:

– Att enkelbiljettspriset ökar beror på priskompenseringen som görs av bägge parter för att i möjligaste mån kunna erbjuda samma priser mellan trafikområdena. Kompenseringen påverkar priset på periodbiljett mindre än enkelbiljetter, säger hon.

– Hallandstrafikens priser inom Halland påverkas inte.

Periodbiljetter billigare - enkelbiljetter dyrare

Priserna kommer dock snart att förändras igen. Då Hallandstrafiken redan har flaggat för en generell prishöjning kommer att klubbas igenom i december på grund av coronavirusets stora påverkan på intäkterna.

Sammanfattningsvis kan man säga att samtliga periodbiljetter från orter söder om Kungsbacka till Västra Götaland blir billigare. Från Kungsbacka har enkelbiljetten oförändrat pris, medans från orterna söder ut blir det något dyrare.

Behöver du resa till Mölndal från ort söder om Kungsbacka så kommer både enkelbiljett och periodbiljett bli dyrare.

– Detta beror på att Mölndal nu ingår i Västrafiks a zon, säger Yasmine Möllerström-Henstam.

LÄS MER: Skakig start för Hallandstrafikens nya biljettsystem

LÄS MER: Hallandstrafiken sänker priset på periodkort för vissa resor

LÄS MER: Så mycket billigare blir för de halländska pendlarna