Så sköter Hallands toppolitiker Sverige på distans

Hans Hoff (S) sköter politiken från matsalsbordet, Bengt Eliasson (L) från riksdagslägenheten. Jörgen Warborn (M) tvingas covidtesta sig varje vecka. Ingenting är som vanligt för Hallands folkvalda toppolitiker under pandemin.

ANNONS
|

Just nu ekar Sveriges riksdag, med plats för 349 ledamöter, mer eller mindre tom. Endast 55 ledamöter får befinna sig där vid voteringarna, rättvist fördelade efter de styrkeförhållanden som råder. Samtliga måste använda munskydd.

– Det känns absurt för det är nästan ingen där, säger Adnan Dibrani (S).

Varbergaren och småbarnspappan har fortsatt att pendla till Stockholm det senaste året. Han är ordinarie ledamot i finansutskottet och har haft fullt upp med alla de bidrag och lättnader som regeringen presenterat för riksdagen i olika tilläggsbudgetar.

Väl hemma är det matbordet som gäller för Adnan Dibranis (S) riksdagsarbete.
Väl hemma är det matbordet som gäller för Adnan Dibranis (S) riksdagsarbete. Bild: Annika Karlbom

– Jag brukar åka upp till Stockholm tisdag-torsdag varannan vecka. Vi har haft så jädra mycket att göra. Allt har hamnat hos oss och det kan inte vänta, säger han med sina två småflickor Hana, 5 och Ajla, 3 år stojande i bakgrunden.

ANNONS

– De tycker att deras pappa sitter i möten jämt, ursäktar han sig och stänger in sig på toaletten för att få ro i samtalet.

Jobbar från matbordet

Den äldre partikamraten Hans Hoff (S) har inte varit i Stockholm sen i oktober. I stället sköter han sina uppdrag från matsalsbordet hemma i Slöinge. Vid intervjun förbereder han ett digitalt möte i kulturutskottet. 57-årige Hoff har varit riksdagsman i 25 år och lider inte nämnvärt av att arbeta hemifrån.

– Jag tycker att kvalitén på de beslut vi fattar blir bra, säger han. Men kontakten med andra ledamöter, även från andra partier, är helt borta. Spontaniteten och idéerna som kan uppstå vid lunchen likaså.

Liberalernas Bengt Eliasson håller med.

– Först blev jag närmast deprimerad, i alla fall nedstämd, säger han. Jag saknar de personliga mötena, att kunna vända och bryta en fråga. Jag har besökt företag och boenden och även hållit föredrag över nätet. Det har det goda med sig att jag kan vara i Luleå och Ystad samma dag.

I riksdagen då och då

Bengt Eliasson har delvis jobbat från sitt hem i Ugglarp, delvis från fritidshuset i Sörmland. I takt med att reserestriktionerna blivit allt hårdare sitter han nu i sin lilla riksdagslägenhet på Södermalm i Stockholm. Han ingår i voteringsschemat och är därför i riksdagen då och då.

ANNONS

– Det är mest på grund av transporterna. På tåget mellan Göteborg och Stockholm funkar det att hålla avstånd, men inte på Öresundståget. I Stockholm bär åtta av tio munskydd. I Halland en av tio. Därför har jag ofta tagit bilen hit upp.

Allt arbete i utskotten, förutom i finansutskottet, sker numera på distans. Bara ordföranden är på plats. Även de sakkunniga och externt berörda är med via länk. Alla beslut tas via Skype eftersom servrarna finns i Sverige och därför anses säkrast.

Folk kastade ut

– Det var mycket tekniskt strul i början. Folk kom inte in, de hörde inte eller kastades ut från mötet, berättar Bengt Eliasson.

Eliasson är ledamot i socialförsäkringsutskottet. Under pandemin har han till exempel varit med om att ta bort karensdagen och låta sjuklönekostnaderna hamna på staten.

Att viktiga samhällsfrågor hamnat i bakvattnet under pandemin råder det ingen tvekan om. Hans Hoff nämner Sveriges framtida elförsörjning. Bengt Eliasson tar upp vårdskulden. Hur ska den lösas?

Kritisk till regeringen

Som oppositionspolitiker är Bengt Eliasson, inte oväntat, negativ till regeringens insatser under pandemin.

– Jag tycker att regeringen i mycket varit väldigt ”sen på bollen” i smittskyddsinsatserna och agerat i efterhand. Likaså hade jag gärna sett att ett antal av rekommendationerna i stället varit tvingande regler.

ANNONS

Adnan Dibrani:

– Det viktigaste är att vi varit överens över partigränserna. Det tror jag att svenska folket vill att vi ska vara. Sen kan man tycka att det är för segt eller för långsamt. Men det är inte så lätt. Vi har ju aldrig gjort det här förut.

Väljer Bryssel

Hallands EU-parlamentariker och varbergaren Jörgen Warborn (M) ringer upp från Bryssel. De första månaderna under pandemin höll parlamentet stängt och alla parlamentariker jobbade hemifrån. Sen dess har parlamentet öppnat igen och Warborn väljer att vara där måndag-torsdag.

– Det är frivilligt, säger han. Vi kan både förhandla och rösta på distans. Men jag tycker att det är svårt och trubbigt. Jag vill se folk i ögonen, kunna ta en kaffe ihop. Underskatta inte korridormötena!

Att ta sig till Bryssel och hem är knöligt och tidsödande. Det går inga direktflyg från Landvetter. I stället tvingas Warborn ta tåget till Köpenhamn och därifrån vidare med Brussel Airlines. På hemvägen flyger han med Lufthansa med mellanlandning i Frankfurt.

Väl i Bryssel måste han covidtesta sig och sen tillbringa sju dagar i karantän. Det innebär att han bara får röra sig mellan lägenheten och parlamentsbyggnaden.

Ingen belgisk öl på stan alltså?

– Nej, men alla restauranger är ändå stängda. Den enda som är öppen är matsalen i parlamentet, säger Jörgen Warborn.

ANNONS

Även på EU-nivå handlar allt om pandemin och dess konsekvenser. Andra viktiga frågor skjuts upp. Jörgen Warborns huvudfråga är företagen och hur EU:s byråkrati kring dem kan lättas.

– Det finns ett ganska färdigt lagförslag om detta som nu står i kö.

ANNONS