Så mycket ökar bostadsrättspriserna i Halland

Priserna på bostäder i Halland fortsätter att öka. De senaste tre månaderna har priserna på bostadsrätter stigit med nästan tio procent – den näst högsta ökningen i Sverige.

ANNONS
|

De tre senaste månaderna har priserna på bostadsrätter i Halland stigit med 9,6 procent, vilket är näst mest i hela landet. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som sammanställts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Under samma period har priset för bostadsrätter i hela landet stigit med 3,7 procent. För Mathias Larsson, mäklare på Länsförsäkringar fastighetsförmedling i Varberg, är ökningen ingen överraskning.

– Det har varit en enorm utveckling på hela bostadsmarknaden det senaste året. Jag har faktiskt aldrig varit med om något liknande, säger han.

Coronapandemin ligger bakom prisökning

Orsaken till prisstigningen är framför allt pandemin, menar Mathias Larsson.

– Det blev en kortare dipp i mars när coronan slog till på allvar. Men sedan började marknaden röra på sig. Det är många som under året velat gå mot ett större boende. Det kan såklart ha att göra med att man jobbar mer hemifrån och är i behov av fler rum. Vi ser också att fler söker sig en bit ut på landet.

ANNONS

Det är inte bara bostadsrättspriserna som stiger kraftigt, även priset på villor och fritidshus ökar. De senaste tre månaderna har priset för villor i landet ökat med 5,2 procent, i Halland ligger ökningen på 7,2 procent.

– I maj förra året var det helt galna budgivningar, främst på fritidshus. Det var huggsexa om det som kom ut, säger Mathias Larsson.

Stor efterfrågan av fritidshus i Falkenberg

Han får medhåll av Emil Johansson, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Falkenberg.

– Vi märker att man i dag lägger mer pengar på sitt hem än tidigare, det är viktigare att man bor bra. Det här i kombination med att det är fortsatt låga räntor och att börsen går bra gör att priserna ökar. Dessutom märker vi en jätteökning av efterfrågan på fritidshus, säger han.

Enligt Emil Johansson gjorde Länsförsäkringar sitt bästa år någonsin, både regionalt och centralt.

– Ja, vi har haft en jättebra skjuts under pandemin. Just Falkenberg är en ort där det byggs mycket nytt och som har mycket inflyttning. Men vi har mycket att hämta i jämförelse med Halmstad och Varberg och på så sätt ligger vi bra geografiskt för en bra prisutveckling, säger Emil Johansson.

Det län som har haft högst prisökning av bostadsrätter är Värmland där priset stigit med 17,4 procent de senaste tre månaderna.

ANNONS

LÄS MER:"Bult" tar över mäklarbyrå

Ökning på bostadsrätter i Halland de senaste tre månaderna (medelpriset per kvadratmeter i parentes):

Varberg: 13,5 % (43 004 kr/m2)

Falkenberg: 9,4 % (26 206kr/m2)

Halmstad: 8,7 % (33 015 kr/m2)

Kungsbacka: 5,4 % (45 108 kr/m2)

Laholm: - (13 498 kr/m2)

Hylte: -

Halland: 9,6 % (37 014 kr/m2)

Riket: 3,7 % (44 819 kr/m2)

Ökning på villor i Halland de senaste tre månaderna (medelpriset per kvadratmeter i parentes):

Varberg: 8,9 % (33 507 kr/m2)

Falkenberg: 5,3 % (25 315 kr/m2)

Halmstad: 8,5 % (31 885 kr/m2)

Kungsbacka: 8,2 % (43 987 kr/m2)

Laholm: 6,0 % (20 986 kr/m2)

Hylte: - (8 297 kr/m2)

Halland: 7,2 % (33 920 kr/m2)

Riket: 5,2 % (30 602 kr/m2)

Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

ANNONS