Den som önskar vårvärme får öka söderut.
Den som önskar vårvärme får öka söderut. Bild: Stefan Bennhage

Så långt borta är den meteorologiska våren

Vårvärmen är ännu långt borta – söderut i Europa. Och efter lite plusgrader i början av veckan väntas åter kyligare temperaturer.

ANNONS
|

Kung Bore kopplade greppet om såväl Västsverige som Sverige under andra hälften av februari och början av mars. Och de som hoppas på lite vårväder får vänta ett tag till.

– Det kommer faktiskt att vara rätt milt i början av veckan, i kombination med lågtryck. Senare under veckan – från torsdag – kommer det in ett högtryck över landet men det för samtidigt med sig kall luft från norr, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Den meteorologiska definitionen av våren – som inte nödvändigtvis överensstämmer med allmänhetens upplevelse – är att medeltemperatur ska vara över noll grader sju dygn i sträck. Det kommer Göteborg och Västsverige knappast att få uppleva den närmaste veckan om prognosen håller i sig.

ANNONS

LÄS MER: Våren är här – i varje fall i Botans växthus

Försenad ankomst

– Statistiskt sett så brukar det vara vår kring Göteborg, Skåne, Blekinge, Öland och Gotland runt 10 mars – våren är lite försenad i år.

Däremot fick delar av Skåne meteorologisk vår redan i mitten av februari – men även skåningarna fick sedan kallare väder igen.

Var ska man befinna sig om man vill uppleva vårvärme enligt vanligt folks uppfattning – sol och 15 grader?

– Då får man ge sig längre söderut i Europa. I forna Jugoslavien, Ungern och Rumänien finns det bättre möjligheter att kunna uppleva sådana temperaturer och södra Spanien är det 17-18 grader och i södra Italien runt 20 grader.

LÄS MER: Hit flyr göteborgarna vinterkylan

ANNONS