Så lång är kötiden för coronatest i Halland

Det börjar bli allt svårare att få en tid för att coronatesta sig i Halland. Bristen på provtagningskapacitet är ett växande orosmoment för regionen.

ANNONS
|

Det börjar bli allt mer fulltecknat på provtagningsstationerna för corona i Halland. I nuläget (måndag eftermiddag) är alla tider under tisdagen fullbokade, och det finns bara enstaka tider på onsdag. Väntetiden är alltså omkring två dygn för att få en tid för provtagning, vilket anses vara för lång tid i sammanhanget.

– Vi vill ha kontroll på smittspridningen och kunna smittspåra. Vi vill också kunna följa utvecklingen i stort. Då behöver vi snabba flöden, säger Mika Jägerstedt på Region Hallands provtagningsenhet.

Hon tvingas konstatera att provtagningskapaciteten nu är på väg att slå i taket i Halland, precis som på andra håll i landet, något som HN även skrev om i förra veckan.

ANNONS

– Vi tittar hela tiden nu på hur vi kan utöka provtagningskapaciteten, men det är svårt på kort sikt. Det andra alternativet är att begränsa vilka vi provtar. Vi måste prioritera så att de viktigaste grupperna får tillgång till testning, säger Jägerstedt.

Provtagningen har redan begränsats på så sätt att hushållskontakter utan symptom inte erbjuds testning.

– De ska erbjudas testning enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men där har vi fått göra ett avsteg, konstaterar Jägerstedt.

Fler begränsningar av vilka som erbjuds provtagning kan bli aktuella.

– Vi kartlägger smittspridningen och utförd provtagning i olika grupper för att kunna fatta beslut utifrån rätt förutsättningar, säger Jägerstedt.

En konsekvens av att provtagningskapaciteten inte räcker till kan bli att antalet konstaterade fall av smitta sjunker i statistiken.

– Ja, så är det ju. Men där är vi inte ännu. Vi fångar än så länge upp de som vill testa sig, även om det är med ett par dagars fördröjning, säger Jägerstedt.

Samtidigt är också regionens smittspårningsenhet för liten för att kunna hantera den snabba tillströmningen av fall.

– Vi jobbar med att hitta sätt att jobba så effektivt som möjligt med smittspårningen och rekryterar personal, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

ANNONS