Rydfeldt (FP) vill satsa på ST-läkare

En trivsam arbetsplats med arbetstider enligt önskemål och möjlighet till vidareutbildning. Allt det och mer måste Regionen bli för att locka till sig egna läkare och minska sina kostnader för hyrläkare som fortsätter stiga.

ANNONS
|

– Det är bättre för oss att en läkare jobbar tre dagar i veckan än inte alls, illustrerar Tommy Rydfeldt (FP), ordförande för Region Hallands driftsnämnd för närsjukvården.

Kostnaderna för hyrläkare i Region Halland har ökat från 36 miljoner kronor 2010 till 50 miljoner kronor förra året. Det innebär en ökning på nästan fyrtio procent.

Enligt Tommy Rydfeldt (FP) bär närsjukvården den största delen av kostnaden, 32 miljoner kronor förra året. Det trots att det då fanns ett tak på 20 miljoner kronor.

Strax före jul presenterade Sveriges kommuner och landsting en plan för hur fakturan för hyrläkare ska hal­veras genom bland annat bättre planering.

ANNONS

Den viktigaste åtgärden som ska minska kostnaderna inom närsjukvården är enligt Tommy Rydfeldt (FP) att erbjuda en så trivsam arbetsplats som möjligt. I och med att det råder allmän brist på läkare så pressas gränserna hela tiden för vad Regionen kan erbjuda.

– Det är viktigt att läkare upplever att arbetstiden är flexibel, attraktiv och att det finns möjligheter för fortbildning. Jag kan tänka mig att äldre läkare gärna forskar några dagar i veckan och det är bra om vi kan erbjuda det, säger han.

Den största bristen enligt honom finns bland allmänna specialister, alltså allmänläkare. En lösning han ser är att ta in fler ST-läkare, som alltså inte har slutfört sin specialisering, och få dem att stanna kvar efter slutförandet genom att erbjuda en trivsam arbetsplats som de kan påverka.

– Vi satsar mest på ST-läkare som är ute på mottagningarna i några år. De som trivs stannar kvar i Halland och vi tror att det är den rätta vägen att gå.

Bland åtgärder som nyligen vidtagits är att Regionens 23 vårdcentraler endast får kalla in hyrläkare för frånvaro som är längre än två veckor.

Enligt Tommy Rydfeldt (FP) är alla åtgärder bra som inte innebär att utbudet mot patienterna försämras. Han tar dock avstånd från en åtgärd som Gävleborgs landsting vidtagit och som har minskat hyrläkarkostnaden. De betalade ut en sign-on bonus till läkare som tog anställning där.

ANNONS

– Läkare behandlas som fotbollsproffs. Det är förkastligt att konkurrera med pengar i stället för att jobba tillsammans. Inom Sveriges kommuner och landsting har vi beslutat att ingen ska ägna sig åt sådant igen, säger Tommy Rydfeldt (FP).

ANNONS