Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild: Björn Larsson/SvD/TT

RS-viruset är här - många bebisar till akuten

- Det är bara toppen av ett isberg. Det säger smittskyddsläkaren i Halland, Mats Erntell, om årets RS-virus som slår hårdare än vanligt.

Sedan i måndags har 35 små bebisar kommit till barnakuten i Halmstad för andningsbesvär, hosta och förkylning. Enligt barnläkare Klara Håkansson är det fler än vanligt.

- Vi har haft många små barn födda 2015 och 2016 som sökt. De flesta har varit på vårdcentralen först och fått en bedömning och sedan skickats hit.

Mats Erntell bekräftar att det handlar om RS-virus, respiratory syncytial virus, som kan orsaka svår sjukdom hos barn som är upp till ett år.

- Jag har pratat med läkarna på barninfektion och de säger att de har flera barn med RS-virus nu i Halmstad. Vi gick ut och varnade redan i november för att det skulle bli ett stort utbrott i år. Det brukar vara så vartannat år men det vi ser i statistiken är bara toppen på ett isberg. Det är säkert en vanlig infektion och en pågående smittspridning i samhället just nu.

Det är bara de riktigt allvarliga fallen som kräver sjukhusvård och det handlar då oftast om andningsbesvär.

- Vi ser till att barnen får i sig näring till exempel via en sond och de får andas in slemlösande läkemedel, säger Klara Håkansson.

Det är högsäsong för förkylningar och Mats Erntell varnar för att toppen inte är nådd ännu. Enligt honom kan även äldre personer bli svårt sjuka av RS-virus. Samtidigt härjar influensan värre än vanligt med 45 rapporterade influensa fall sedan en månad tillbaka vilket är en ovanligt hög siffra i Halland. Influensan brukar sällan börja före jul men även den startade tidigare än vanligt.

I Varberg är man ännu så länge förskonad från RS-viruset.

- Vi har haft enstaka fall men det vet man aldrig om det blir fler. Det kan skifta fort, säger Kerstin Skoglund Håkansson, avdelningschef på akuten i Varberg.

Hon avråder föräldrar från att till exempel gå och fika på stan med sina spädbarn.

- Det är viktigt att skydda barnen från smitta så här års och man ska hålla barnen borta från förkylda släktingar och vänner, säger hon.

Barnläkare Klara Håkansson ger också några goda råd.

- Många är oroliga för RS men det brukar bara vara en liten andel som behöver vårdas på sjukhus. Det man kan göra hemma är att försöka hålla rent i näsan från snor. Det går att använda koksalt och att suga ut snoret. Man kan också ge Alvedon men vi rekommenderar inte vanlig nässpray. Sedan ska man vara uppmärksam på att de minsta barnen orkar amma och äta. Får de andningsbekymmer ska man ringa 1177.