Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Risk för halka på halländska vägar

Bilägare uppmanas se över sina däck i tid när nätterna i Halland blir allt kallare.

Vi går mot kallare tider i Halland. För trots att solen kan titta fram på dagarna så kommer temperaturen inom de närmaste dagarna att krypa under nollan. Under torsdagen kan det komma snöblandat regn i inlandet och i delar av norra Halland.  
– Under natten mot torsdagen blir det några enstaka minusgrader. På de vägar som fått nederbörd finns det risk för att det fryser på, säger Kristoffer Molarin, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Lag på vinterdäck

Även under natten mot fredagen kan det bli minusgrader och fortsatt snöblandat regn, eller snö, i inlandet. I takt med att temperaturerna sjunker blir också frågan om vinterdäck mer aktuell. Enligt lag ska vinterdäcken vara på mellan 1 december och 31 mars om det är vinterväglag. På NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, tycker man att bilägare ska börja se över sina däck. 
– När vinterdäcken har legat oanvända nu några månader bör de nog köras några mil på asfalt innan den första blixthalkan slår till. Dessutom bör man kolla lufttrycket och mönsterdjupet på vinterdäcken, som ska vara minst tre millimeter, säger Rickard Cosini, kommunikationsansvarig på NTF.

Varnar för året-om-däck

Han vill även varna för däck som marknadsförs som året-om-däck. 
– Det finns inga däck som är avsedda för att köra året om i ett nordiskt klimat. Skulle vi sätta en benämning på dem skulle vi säga att de är sommardäck. Det som oroar oss är att det är ganska många som kör den här typen av däck och som tror att de kan köra med dem året runt, säger Rickard Cosini.